Iekšējās kontroles sistēmas izvērtējums uzņēmumā SIA „B” - Gabrūne, Sanda (Latvijas Universitāte, 2023)
Uzņēmumā SIA „B” strādā 120 darbinieki, lielais darbinieku skaits un mainība rada pastāvošu risku, ka tiks pārkāpta vai neievērota kāda no iekšējās kontroles procedūrām, jo nepastāv sistemātiska iekšējā kontrole, kas kavē uzņēmuma mērķu un stratēģijas realizēšanu. Maģistra darba mērķis ir, balstoties uz SIA “B” iekšējās kontroles sistēmas izpētes un novērtējuma rezultātiem, izstrādāt priekšlikumus tās pilnveidošanai. Pētījumā tiek novērtēta uzņēmuma SIA „B” iekšējās kontroles sistēma, izmantojot COSO ERM modeli, darba autore secina, ka uzņēmumā pastāv iekšējās kontroles sistēma atsevišķiem procesiem, tāpēc tā ir nepilnīga un to ir nepieciešams pilnveidot. Balstoties uz uzņēmuma SIA „B” pastāvošo iekšējās kontroles sistēmu, iegūto informāciju, pētot literatūras avotus, tiek izstrādāti priekšlikumi iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanai.

"B" Ltd has 120 employees, the large number of employees and mutability create an ongoing risk that one of the internal control procedures will be violated or neglected, as there is no systematic internal control, which hinders the realization of the company's goals and strategy. The aim of the Master's thesis is to develop proposals for its improvement, based on the results of the research and evaluation of the internal control system of "B" Ltd. The research evaluates the internal control system of the company "B" Ltd using the COSO ERM model, the author concludes that the company has an internal control system for individual processes, therefore it is incomplete and needs to be improved. Proposals for improving the internal control system are developed based on the existing internal control system of the company "B" Ltd, the obtained information and researching literature sources.
Assessment of the internal control system in company Ltd. „B”
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; iekšējās kontroles sistēma; COSO ERM modelis; riska vadība; kontrole