Ķīniešu tradīcijas un Mao Dzeduns: Mao „ci” dzeju interpretācija - Komova, Ņina (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba tēma ir “Ķīniešu tradīcija un Mao Dzeduns: Mao “ci” dzeju interpretācija”. Šajā darba tiek aplūkota Mao Dzeduna dzeja, kādus dzejoļus viņš rakstīja, kādas bija galvenās tēmas viņā dzejā, kā arī daži no viņa dzejoļu tulkojumi. Šajā laikā cilvēkiem ir izveidojusies liela interese par Ķīnas kultūru, jo īpaši ir interese par literatūru un dzeju. Senā ķīniešu dzeja ir plaši aplūkota arī Latvijā. Ir iztulkoti un komentēti Li Bo darbi, kā arī citi seno ķīniešu autoru darbi. Izvēlētā bakalaura darba tēmas aktualitāti apstiprina fakts, ka Latvijā vēl līdz šim Mao Dzeduna dzeja nav pētīta. Darba galvenais mērķis ir Mao Dzeduna dzejas interpretācija, kā arī aplūkot politisko notikumu ietekmi uz Mao Dzeduna dzeju. Darbā gaitā atklājās, ka Mao Dzeduna darbi sastāv gan no politiskiem gan no vēsturiskiem notikumiem. Viņa darbi galvenokārt tika rakstīti “ci” dzejas žanrā. Viena no “ci” dzejas darbu īpašībām ir teksta izveidošana pēc noteiktiem motīviem, dziesmu melodijas un mūzikas ritma. Šādam darbam būtu jāsastāv no noteikta skaita hieroglifu, pantu un rindu skaita, kā arī jāņem vērā katra hieroglifa, atskaņu, panta struktūras un frāžu īpatnības tonalitāte. Nozīmīgākās tēmas Mao Dzeduna darbos bija ir Ķīnas Komunistiskā partija un Ķīnas skaistā daba.

The theme of this bachelors paper is “Chinese tradition and Mao Zedong : Mao “ci” poem interpretation ”. During this bachelors paper Mao Zedong poetry was reviewed, what kind of poems he wrote, what were the main themes in his works, as long as some translations of his poems. There is a high interest in Chinese culture today, especially in literature and poetry. Ancient Chinese poetry has been widely discussed also in Latvia. There are translated and commented Li Bo works as well as other ancient Chinese authors’. Therefore, selected topic of this bachelor’s paper and its actuality demonstrates the fact that Mao Zedong poems have not been studied in Latvia yet. The main objective of this work is the interpretation of Mao Zedong poetry, as well as considering the impact of political events on it. During this working process it was revealed that Mao Zedong works consists of both the political and the historical events. His works were mainly written in the "ci" poetic genre. One of the "ci" poetic work properties is the creation of a text according to certain themes, song melodies and musical rhythms. Such work should consist of a fixed number of characters, definite number of rows and lines, as well as each character’s, rhyme’s, paragraph’s structure and characteristics of tonality phrases should be taken into consideration. Major themes of Mao Zedong poetry was the work of Chinese Communist Party and China's beautiful nature.
Chinese Tradition and Mao Zedong: Mao „ci” Poem Interpretation
Keywords: Āzijas studijas