Mājsaimniecību atkarība no pašvaldību sociālās palīdzības - Berkolde, Agnese (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba “Mājsaimniecību atkarība no pašvaldību sociālās palīdzības” mērķis ir atklāt, kas raksturo mājsaimniecību, kuras saņem pašvaldību sociālo palīdzību, atkarību no šī atbalsta, un kādi apstākļi to veicina. No vienas puses, autore izmanto Deivida Šmita un Roberta Gūdina atkarības no sociālās palīdzības identificēšanas shēmu. No otras puses, bakalaura darbs iezīmē Margarētas Arčeres teoriju par pastāvīgā modeļa uzturēšanu (morfostāzi) un sociālās sistēmas attīstību (morfoģenēzi), aprakstot, ko mājsaimniecības darītu, ja palīdzība nebūtu pieejama. Pētījuma analīze balstās uz astoņām daļēji strukturētām intervijām – tika veiktas četras intervijas ar mājsaimniecību pārstāvjiem un četras intervijas ar sociālā darba speciālistiem. Lai identificētu atkarību, autore mājsaimniecībām jautāja par pašvaldības sociālās palīdzības svarīgumu viņu dzīvē, vai pašvaldība ir vienīgais palīdzības avots. Rezultātu analīze liecina, ka mājsaimniecību atkarību no pašvaldību sociālās palīdzības ietekmē vairāki faktori. Vērtējot pēc Šmita un Gūdina atkarības identificēšanas shēmas, mājsaimniecību pārstāvjiem nav atkarības no pašvaldību sociālās palīdzības, jo mājsaimniecībām ir vairāki citi iztikas avoti, un mājsaimniecības uzskata, ka pašvaldība nenodrošina viņu pamatvajadzības, bet sniedz papildu lietas. Neskatoties uz to, mājsaimniecības drīzāk izvēlas morfostāzes stratēģijas, apsverot, kas būtu jādara gadījumā, ja nebūtu palīdzības, jo mājsaimniecības apsver ietaupīšanu uz pamatvajadzību rēķina. Kaut arī mājsaimniecības nevērtē pašvaldības sociālo palīdzību kā ļoti svarīgu, vērtējot pēc morfostāzes un morfoģenēzes stratēģijām, atkarība no pašvaldību sociālās palīdzības drīzāk pastāv. Atslēgvārdi: Atkarība no sociālās palīdzības, pašvaldību sociālā palīdzība, morfostāze, morfoģenēze

The aim of the bachelor’s thesis “Households’ Dependence on Municipal Social Assistance” is to discover what characterizes the dependence on this support of households receiving municipal social assistance and what conditions contribute to dependence. On the one hand, author uses the welfare dependency identification scheme of David Schmidtz and Robert Goodin. On the other hand, bachelor’s thesis outlines Margaret Archer’s theory of the maintenance of a constant model (morphostasis) and the development of social system (morphogenesis), describing what would households do if assistance is not available. The analysis of the study is based on eight semi-structured interviews – four interviews with household representatives and four interviews with social work specialists. To identify dependence, the author asked households about the importance of municipal social assistance in their lives, whether the municipality is the only source of assistance. The analysis of the results shows that households' dependence on municipal social assistance is influenced by several factors. According to welfare dependency identification scheme proposed by Schmidtz and Goodin, households are not dependent on municipal social assistance, because households have other sources of livelihood, and households believe the municipality does not provide their basic needs but provides additional things. Nevertheless, households more likely choose morphostasis strategies, when considering what should be done if there is no assistance, as households contemplate saving at the expense of basic needs. Although, households do not consider municipal social assistance to be very important, according to morphostasis and morphogenesis strategies it is more likely dependence on municipal social assistance exists. Keywords: Welfare dependency, municipal social assistance, morphostasis, morphogenesis
Households’ Dependence on Municipal Social Assistance
Keywords: Socioloģija; Atkarība no sociālās palīdzības; Pašvaldību sociālā palīdzība; Morfostāze; Morfoģenēze