LR nodokļu auditos konstatēto pārkāpumu pamatotības un SIA "X" PVN audita lēmumu analīze - Sproģe, Rudīte (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt, vai VID, veicot PVN auditu uzņēmumos, ir objektīvi izvērtējis apstākļus, kas liedz tiesības atskaitīt priekšnodokli, ņemot vērā tiesu praksē nostiprinājušās atziņas, kā arī, pamatojoties uz nodokļu auditu, SIA „X” PVN audita izpēti un analīzi, izstrādāt priekšlikums nodokļu auditu turpmākai pilnveidošanai. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, autore analizē nodokļu auditos konstatētos pārkāpumus un tiesu prakses materiālus, padziļināti pēta SIA “X” veikto nodokļu audita lēmumu, konstatējot nepilnības gan SIA “X” grāmatvedības vešanas procesā, gan VID audita pieņemtajā lēmumā. Autore secina, ka VID audita rezultātā pieņemtajos lēmumos ne vienmēr ievēro tiesu praksē nostiprinājušās atziņas. Maģistra darba rezultātā autore izdara secinājumus un sniedz praktiskus priekšlikumus gan VID turpmākajam darbam, gan SIA “X” un citiem nodokļu maksātājam. Atslēgas vārdi: nodokļu audits, PVN, VID, priekšnodoklis, pārkāpumi.

The aim of the Master’s Thesis is to find out whether the State Revenue Service, while conducting VAT audit in enterprises, has provided objective examination of circumstances which deny the rights to deduct the pre-tax by taking into consideration conclusions consolidated in the case law and to draw up proposals for the future of further development of tax audit. To achieve the aim of the research, the author analyses breaches detected during tax audits and materials of the case law and carries out an extended study of the tax audit decision for SIA “X” by stating deficiencies both in the accounting process of SIA “X” and in the decision taken by the State Revenue Service audit. The author deduces that decisions resulting from the State Revenue Service do not always abide by conclusions consolidated in the case law. As a result of the Master’s Thesis, the author has come to conclusions and provided practical recommendations for further activities of the State Revenue Services, SIA “X” and other tax-payers. Keywords: tax audit, VAT, the State Revenue Service, pre-tax, breaches.
Soundness of breaches detected tax audits in the Republic of Latvia and analysis of SIA "X" audit decisions
Keywords: Ekonomika; Nodokļu audits; PVN; VID; priekšnodoklis; pārkāpumi