Ārējo faktoru ietekme uz redzes stimulu meklēšanu un atpazīšanu - Jansons, Jānis (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 34 lapām, satur 16 attēlus, 4 tabulas un 16 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis: Noteikt skaņas ietekmi uz redzes stimulu meklēšanu un atpazīšanu. Subjekti un metode: Pētījumā piedalījās 10 subjekti vecumā no 22 līdz 27 gadiem, 7 sievietes un 3 vīrieši. Subjektiem tika noteikts redzes stimula meklēšanas un atpazīšanas laiks pie dažādiem nosacījumiem. Subjekti veica divas mērījumu sērijas. Pirmajā sērijā subjekti tika uzskatīti par naivajiem, otrajā par pieredzējušiem. Rezultāti: naivo subjektu grupā redzes stimula vidējais meklēšanas un atpazīšanas laiks 1,28±0,12sek, redzes stimula vidējais meklēšanas un atpazīšanas laiks korelējošas skaņas ietekmē 1,07±0,05sek, pieskaitot praktizēšanās faktoru 1,26 ±0,05sek, redzes stimula vidējais meklēšanas un atpazīšanas laiks antikorelējošas skaņas ietekmē 1,18±0,11sek, pieskaitot praktizēšanās faktoru 1,44±0,11sek; pieredzējušo subjektu grupā redzes stimula vidējais meklēšanas un atpazīšanas laiks 1,10±0,06sek, pieskaitot praktizēšanas faktoru 1,39±0,06sek, redzes stimula vidējais meklēšanas un atpazīšanas laiks korelējošas skaņas ietekmē 1,04±0,05sek, pieskaitot praktizēšanās faktoru 1,34±0,05sek, redzes stimula vidējais meklēšanas un atpazīšanas laiks antikorelējošas skaņas ietekmē 1,08±0,06sek, pieskaitot praktizēšanās faktoru 1,40 ±0,06sek. Secinājumi: Gan „naivo” gan pieredzējušo subjektu grupā redzes stimula meklēšanas un atpazīšanas laiku korelēta skaņa ietekmē nebūtiski, lai to varētu uzskatīt par statistiski nozīmīgu. „Naivo” subjektu grupā redzes stimula meklēšanas un atpazīšanas laiku antikorelēta skaņa pasliktina būtiski, tas ir atšķirība ir statistiski noteikta. Pieredzējušo subjektu grupā redzes stimula meklēšanas un atpazīšanas laiku antikorelēta skaņa ietekmē nebūtiski, lai to varētu uzskatīt par statistiski nozīmīgu. Pieredzējušo subjektu reakcijas laiki pie visiem stimuliem ir īsāki nekā naivo subjektu reakcijas laiki. Statistiski būtisks uzlabojums tika novērots atpazīstot vienus pašus redzes stimulus, kā arī atpazīstot redzes stimulus antikorelētas skaņas ietekmē.Atslēgas vārdi: redzes stimuls, dzirdes stimuls, reakcijas laiks, multisensorā mijiedarbība.

This work is written on Latvian and contains 34 pages of text, 16 pictures, 4 tables and 16 references. The purpose: to determine the influence of sound stimuli on search and recognition of visual stimuli. Subjects and Methods: 10 subjects, 7 women and 3 men aged from 22 to 27 years participated in this research. The searching and recognition time of visual stimuli was measured in presence of distractive interaction and without it. Each subject made a two series of measurements. In the first series the all subjects were considered as naïve but in second series as experienced. Results: in the group of naïve subjects the mean searching and recognition time of visual stimuli was 1,28±0,12sec, mean searching and recognition time of visual stimuli in presence of correlated sound stimuli was 1,07±0,05sec, adding practicing factor 1,26 ±0,05sec, mean searching and recognition time of visual stimuli in presence of anticorrelated sound stimuli was 1,18±0,11sec, adding practicing factor 1,44±0,11sec; in the group of experienced subjects the mean searching and recognition time of visual stimuli was 1,10±0,06sec, adding practicing factor 1,39±0,06sec; mean searching and recognition time of visual stimuli in presence of correlated sound stimuli was 1,04±0,05sec, adding practicing factor 1,08±0,05sec, mean searching and recognition time of visual stimuli in presence of anticorrelated sound stimuli was 1,34±0,06sec, adding practicing factor 1,40±0,06sec. Conclusions: In both groups the mean searching and recognition time of visual stimuli in presence of correlated sound stimuli was not significaly different from mean searching and recognition time of visual stimuli. In group of naïve subjects the mean searching and recognition time of visual stimuli in presence of anticorrelated sound stimuli was significaly slower than mean searching and recognition time of visual stimuli. In group of experienced subjects the mean searching and recognition time of visual stimuli in presence of anticorrelated sound stimuli was not significaly different from mean searching and recognition time of visual stimuli. Experienced subject response time to all kind of stimulus was significaly faster than response time of naïve subjects. Key words: visual stimuli, auditory stimuli, reaction time, multisensory interaction
Visual stimuli search and recognition in presence of distractive interation
Keywords: Fizika