Pirmsskolas vecuma zēnu un meiteņu hiperaktivitātes pazīmes saistībā ar māšu stresa līmeņa rādītājiem. - Ozola, Madara (Latvijas Universitāte, 2011)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv saistība starp pirmsskolas vecuma zēnu un meiteņu hiperaktivitātes pazīmēm un viņu māšu stresa līmeņa rādītājiem, kā arī noskaidrot vai pastāv atšķirības māšu stresa līmeņa rādītājos atkarībā no bērna dzimuma, vai pastāv atšķirības starp zēnu un meiteņu hiperaktivitātes rādītājiem, un vai pastāv atšķirības māšu stresa līmeņa rādītājos pilnās un nepilnās ģimenēs. Pētījumā piedalījās 70 pirmsskolas vecuma bērnu mātes. Māšu vidējais vecums bija 30,1 gads. Bērni bija vecumā no 3-7 gadiem, kur zēnu vidējais vecums bija 4,46 un meitenēm 4,4 gadi. Mātes aizpildīja demogrāfisko datu aptauja, kas sevī ietvēra vecumu, dzimumu, ģimenes stāvokli,izglītību, kā arī Bērna uzvedības novērtējuma anketas formu vecākiem (Child behaviour checklist) (Ahenbach, 2001),kuru latviešu valodā adaptējusi Sebre,S. un Skreitule-Pikše, I.( Sebre un Skreitule-Pikše, 2007). Kā arī Vecāku stresa indeksa saīsinātās formas aptauju (PSI) (Abidin, 1986), kuru Latvijā adaptējusi Pirsko, L. (Pirsko, 2001) Iegūtā datu analīze norāda, ka zēnu mātes izjūt statistiski nozīmīgi augstāku stresa līmeni VSI aptaujas, grūtā bērna skalā, nekā meiteņu mātes. Mātes no nepilnām ģimenēm izjūt lielāku stresu VSI aptaujas, vecāku distresa skalā, nekā mātes no pilnām ģimenēm. Pētījumā arī atklājās, ka pastāv pozitīva saistība starp pirmsskolas vecuma zēnu un meiteņu hiperaktivitātes pazīmēm un viņu māšu stresa līmeņa rādītājiem.

The aim of this study is to establish whether exist any correlation between maternal stress levels and pre-school age boys and girls signs of hyperactivity and answer to the three research questions: Are there diferences between mothers stress levels depending on the child's gender? Is there any difference between boys and girls common signs of hyperactivity indicators? Are there differences in mothers' stress levels for full and part families? The study included 70 pre-school aged children parents. The children were aged 3-7 years. Mothers mean age was 30,1 year. Boys mean age was 4,46,4,40 years for girls. To see the relationship at work were used in two surveys. Child behavioral asessment questionaire (1.5-5g. v.)(Achenbach, 2001). And a second survey was parents stress index (PSI) in abbreviated form (Abidin, 1986). The results of study shown that boys mother is shown greater stress level in difficut child scale than mothers of girls. Mothers from broken families who are raising their children feel more stress in the parental distress scale than mothers of full family. The study also showed that there was a positive correlation between preschool boys and girls signs of hyperactivity and their mothers stress level.
Pre-school age boys' and girls' hyperactivity signs in association with maternal stress level.
Keywords: Psiholoģija