Kriminālprocesa pabeigšana saprātīgā termiņā, termiņa robežas izvērtēšana un neievērošanas sekas - Riks, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2016)
Kriminālprocesa pabeigšana saprātīgā termiņā joprojām ir aktuāla problēma un kamēr šī problēma pastāv kriminālprocesa ietvaros Latvijā, nevar runāt par kriminālprocesa taisnīgu veikšanu un no konstitūcijas izrietošu vērtību ievērošanu. Šīs problēmas pastāvēšana vairāku gadu garumā norāda uz Latvijas tiesību sistēmas trūkumiem, atbildīgo personu nespēju, nevēlēšanos uzlabot situāciju vai vienkārši nezināšanu par konkrēto problēmu. Līdz ar to tieši Tiesību zinātnes pētnieku, tajā skaitā studentu, rokās ir iespēja vērst uzmanību uz pastāvošo problēmu kriminālprocesā, veicot pētījumus un apkopojot atklāto pētniecības darbā. Šī pētījuma mērķis ir analizēt saprātīga termiņa jēdziena būtību kriminālprocesa ietvaros gan Latvijā, gan ārvalstīs. Pētījuma uzdevums ir radīt padziļinātu izpratni par saprātīga termiņa jēdzienu, aktualizēt pastāvošo saprātīga termiņa neievērošanas problēmu, likt katram lasītājam aizdomāties par iespējām, kā uzlabot kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā. Iegūtie rezultāti radīs padziļinātu izpratni par kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, ļaus izprast pastāvošās problēmas iespējamos cēloņus.

Criminal completion within a reasonable time is still an urgent problem and while this problem exists in the criminal proceedings, it is not possible to talk about the fairness of the proceedings and observation of the values resulting from the constitution. The existence of these problems for several years points to the weakness of system of rights in The Republic of Latvia, the responsibilities of the inability, unwillingness to improve the situation or simply ignorance of the problem. Thus, it is in the hands of the law researchers, including students, to draw attention to the existing problem of the criminal proceedings, conducting studies and compiling open research.This study aims to analyze the reasonable time concept of the nature of the criminal proceedings, both in The Republic of Latvia and abroad. The task of this study is to create a deeper understanding of the concept of reasonable time, make each reader think about the possibilities of improving the completion of criminal proceedings within a reasonable time. The research results will reveal the essence of the concept of the criminal process completion within reasonable time. It will reveal the possible causes of problem and lead to a deeper understanding of the completion of the criminal proceedings within as the a reasonable term.
Completion of criminal process within a reasonable time, evaluation of reasonable time limits
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocess; saprātīgs termiņš; problemātika; kritēriji