Peripapillārā redzes nerva šķiedru slāņa un perimakulārā ganglija šūnu kompleksa biezumu noteikšanas atkārtojamība ar SD-OCT - Salmiņa, Līva (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 43 lapaspusēm. Tas satur 18 attēlus, 6 tabulas, 1 pielikumu un 110 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: novērtēt Huvitz optiskās koherences tomogrāfijas HOCT-1 glaukomas 3D Wide skenējumu mērījumu uzticamību. Metode: 20 dalībniekiem (40 acis) vecumā no 18 līdz 31 gadiem. Dalībniekiem katrai acij veikti 2 atkārtoti skenējumi ar Huvitz HOCT-1, skenējuma režģis 3D Wide. Rezultāti: Pētījumā tika noskaidrots, ka peripapillārā nervu šķiedru slāņa mērījumu atkārtojamība bija labāka 4 sektoros, salīdzinot ar 12 sektoriem, kur variēja no zemas līdz augstai. Perimakulārā ganglija šūnu kompleksa mērījumu atkārtojamība bija augsta. Mērījumu atkārtojamībai zema ticamība, jo augsts zemas kvalitātes un kļūdainu skenējumu apjoms.

The thesis is written in Latvian on 43 pages. It contains 18 figures, 6 tables, 1 appendix and 110 references. Purpose: The aim of the study was to evaluate the measurement reliability of Huvitz optical coherence tomography HOCT-1 glaucoma 3D Wide scans. Methods: 20 participants (40 eyes) aged 18 to 31 years. Participants underwent 2 repeated scans of 3D Wide scanning grid per eye performed by Huvitz HOCT-1. Results: The study found that the repeatability of measurements of the peripapillary nerve fibre layer was better in 4 sectors compared to 12 sectors, which varied from low to high. The repeatability of measurements of the paramacular ganglion cell complex was high. Low reliability of measurement repeatability due to high volume of low-quality and erroneous scans.
The Repeatability of Peripapillary Retinal Nerve Fiber Layer and Perimacular Ganglion Cell Complex Thickness With the SD-OCT
Keywords: Klīniskā optometrija; optiskās koherences tomogrāfija; redzes nerva šķiedru slānis; gangliju šūnu komplekss; glaukomas skenējumi; skenējuma kvalitāte