Agambena izņēmuma stāvokļa koncepcija un Covid-19 pandēmija: par un pret drošības pasākumiem - Dašenko, Alisija (Latvijas Universitāte, 2023)
Dž. Agambens pazīstams ne tikai kā viens no galvenajiem mūsdienu politiskajiem domātājiem, bet vēl kā viens no spilgtākajiem Covid-19 pandēmijas laikā ieviesto drošības pasākumu pretiniekiem. Šajā darbā tiks piedāvāta viņa pozīcijas analīze attiecībā uz drošības pasākumiem saistībā ar viņa izslēgšanas stāvokļa koncepciju, ar kuru tiks salīdzināta Covid-19 pandēmija - cilvēka pamattiesību un brīvību ierobežošanas un pārkāpšanas telpa. Izņēmuma stāvoklis ir viena no viņa biopolitikas centrālajām idejām, kura ir tieši saistīta ar pārējām: kailo dzīvību, drošības valsti un ķermeņu politizāciju. 2020. gadā Agambens iesaistījās filozofiskās debatēs par izslēgšanas stāvokļa un drošības pasākumu pieļaujamību ar R. Espozīti, S. Žižeku, Ž. L. Nensiju un citiem. Salīdzinoša uzskaitīto atvoru pozīciju analīze ļaus atklāt galvenos argumentus par un pret drošības pasākumu ieviešanu, ka noteikt to vietu Covid-19 pandēmijas politiski tiesiskajā struktūrā. Atslēgvārdi: izņēmuma stāvoklis, drošības pasākumi, epidemioloģiskie ierobežojumi, pandēmija Covid-19, biopolitika

G. Agamben is not only known as one of the main contemporary political thinkers of modern age, but also one of the most active opponents of the Covid-related safety measures. This paper will provide an analysis of his position on security measures in its relation to his concept of state of exception that is to be juxtaposed to the Covid-19 pandemic, which appeared to be a space of severe violations of fundamental rights and freedoms. The state of exception is one of the central ideas of his biopolitics, which is intertwined with others: bare life, security state and politicization of bodies. In 2020, Agamben engaged in a philosophical debate on the permissibility of the state of exception and security measures with R. Esposito, S. Žižek, J.L. Nancy and others. A comparative analysis of the positions of the listed authors will allow the determine key arguments for and against safety measures to understand their place in the political legal structure of the Covid-19 pandemic. Key words: state of exception, safety measures, epidemiological restrictions, pandemic Covid-19, biopolitics
Agamben’s concept of state of exception and the Covid-19 pandemic: for and against safety measures
Keywords: Filozofija; Biopolitika; Covid-19 pandēmija; izņēmuma stāvoklis; drošības pasākumi; epidemioloģiskie ierobežojumi