Komposta humusvielu ķīmiskais raksturojums un to izmaiņas lignocelulozes un lignocelulozes/gaļas tauku atkritumu kompostēšanas gaitā - Bikovens, Oskars (Latvijas Universitāte, 2013)
Promocijas darbā tika veikta atkritumu gaļas tauku kompostēšana kopā ar lapkoku mehāniskās apstrādes atkritumiem un zāli, un iegūts kvalitatīvs komposts. Atkritumu tauki ātri sadalās un neietekmē komposta humusvielu sastāvu. Izpētīta Bjorkmana lignīna un humusvielu, kas izdalīti no modeļa zāles komposta, ķīmiskais sastāvs un to izmaiņas kompostēšanas laikā. Pētāmā komposta humusvielas satur ievērojamu daudzumu izmainītu lignīna fragmentu. Kombinējot ozonēšanu, nitrobenzola oksidēšanu un metoksilgrupu analīzes rezultātus pierādīts, ka kompostēšanas laikā notiek lignīna demetoksilēšana, lignīna struktūras kondensēšana, un visstraujāk lignīna alifātiskās ķēdes oksidatīvā šķelšanās. Alifātiskās ķēdes šķelšanas mērījumi var tikt izmantots kā viens no komposta kvalitātes rādītājiem, īpaši fulvoskābju frakcijā. Komposta humusvielu spēja pildīt barjerfunkcijas lomu metālisko jonu migrācijā un samazināt to toksiskumu pierādīta laboratorijas apstākļos. Modificējot kompostu ar Si savienojumiem

The promotional work is devoted to composting of meat grease waste with hardwood mechanical processing by-products and well as grass. The grease waste rapidly decomposes and does not influence the compost quality. The chemical composition and its changes during composting were evaluated for BjĻrkman lignin and humic substances separated from the model grass compost during composting. The compost humic substances under study contain a considerable amount of lignin components with an altered structure. Combining the results of ozonation, nitrobenzene oxidation and methoxyl groups analysis, it has been testified that, during composting, lignin demetoxylation, lignin structure condensation, and most rapid oxidative cleavage of lignin aliphatic chains occur. Measurement of aliphatic chains’ cleavage can be used as one of compost quality indices, especially for the fulvic acid fraction. Compost humic substances can play a barrier role in metal ions migration and decrease their toxicity. Mod
Changes of humic substances chemical characteristics during composting of lignocellulosics and lignocellulosic/animal grease waste mixture
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vides zinātne; Vides ķīmija un ekotoksikoloģija; Komposts