Strukturēto datu lietojums tīmeklī - Upenieks, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbā tiek pētīts strukturēto datu lietojums tīmekļa tehnoloģijās aprakstot saistītos datus un semantisko tīmekli. Darbā galvenā uzmanība tiek pievērsta saistītajiem datiem un tiem, kā semantiskā tīmekļa pamatu. Tāpēc darbā ir veikts vairāku tīmekļa projektu un tehnoloģiju apraksts, kuros pašreiz plaši tiek izmantoti strukturēti saistītie dati. Pētnieciskajā daļā izveidoti 3 dažādi projekti, kuri atspoguļo strukturēto datu pielietojumu tīmeklī: • Informācijas publiskošana interneta vidē, kā daļu no semantiskā tīmekļa izmantojot CKAN un https://demo.ckan.org; • Strukturēto datu izmantošana tīmekļa meklētājprogrammu optimizācijai ar Wordpress un JSON-LD; • DBpedia datu kopas izpēte. Rezultātā tika secināts, ka strukturēti saistītie dati tiek plaši lietoti dažādos tīmekļa projektos un gan izstrādātāji, gan lietotāji, sīkāk iepazīstoties ar to sniegtajām iespējām, var uzlabot tīmekļa projekta kvalitāti.

The Bachelor’s work is researching the use of structured data in web technologies for describing linked data and the semantic web. The main focus of the work is towards linked data as a basis of a semantic web. This is why this work describes multiple web projects and technologies, in which structured linked data are widely used. In the research part 3 different projects were made which reflect the use of structured data web: • Publishing information on the internet as a part of semantic web using CKAN and https://demo.ckan.org; • Use of structured data to optimize web search engines with Wordpress and JSON-LD; • Reaserch of DBpedia dataset. As a result, it was concluded that structural data is widely used in various web projects and both developers and users would recognise the opportunities available. This can drastically improve the quality of any web project.
The use of structured data on the web
Keywords: Datorzinātne; strukturētie dati; saistītie dati; semantiskais tīmeklis; RDF