Ierobežotas piekļuves dzīvojamās teritorijas Lielrīgā - Roga, Daina (Latvijas Universitāte, 2013)
Pēdējo 10 līdz 15 gadu laikā realizētie dzīvojamo māju projekti Lielrīgā nereti veidoti kā kompleksas uzraudzītas un ierobežotas piekļuves dzīvojamās teritorijas, līdzīgām pazīmēm kā slēgto vārtu kopienas ārvalstīs. Neregulēta savrupu un „iekšpusvērstu” dzīvojamo teritoriju veidošana rada būtisku telpisku un sociālu ietekmi uz pilsētvides kvalitāti. Darba mērķis un zinātniskā novitāte ir ierobežotas piekļuves dzīvojamo teritoriju Lielrīgā apzināšana un to klasifikācija, pēc kuras iespējams izvērtēt dažādās Lielrīgas daļās esošo noslēgto dzīvojamo teritoriju jau radīto un iespējamo ietekmi uz teritoriālo struktūru un sociālo vidi, risinājumus meklējot komunikatīvā teritorijas plānošanas un normatīvā regulējuma līmenī. Atslēgas vārdi: teritorialitāte, slēgto vārtu kopienas, ierobežotas piekļuves dzīvojamās teritorijas, sociālā izslēgšana, fragmentācija, segregācija.

Over the past 10 to 15 years, new residential projects in Lielriga metropolitan area are often designed as monitored and gated residential areas, similar to the gated communities abroad. Unregulated free-standing and gated residential areas formation could influence spatial and social quality of urban environment. The goal of Master`s thesis and the scientific novelty is gated residential developments at different parts of Lielriga metropolitan area identification and classification. Thesis describes gated residental developments impact on the spatial structure and social environment. The author makes suggestions for a proper planning of new residental developments according to comunicative planning and local regulation. Key words: territoriality, gated communities, gated residental developments, social exclusion, fragmentation, segregation.
Gated residental developments in Riga metropolitan area
Keywords: Arhitektūra