Feminisma ideju ienākšana un transformācija Latvijas zinātnē - Ieviņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā „Feminisma ideju ienākšana un transformācija Latvijas zinātnē” no zinātnes socioloģijas aģenta-tīkla teorijas perspektīvas ir skatīts feminisma teorijas ienākšanas process Latvijas akadēmiskajā vidē, ar to saistītie faktori, aģenti un to savstarpējās mijiedarbības Latvijas un starptautiskajā mērogā. Pētījuma empīriskais materiāls ir (1) ekspertu intervijas ar zinātniekiem, kas darbojušies sieviešu pētniecībā, un (2) galveno sieviešu pētniecība veltīto rakstu krājumu apskats. Materiāla analīze ļauj secināt, ka feminisma ideju ienākšanu Latvijā ir veicinājuši starptautiski aģenti, kas galvenokārt finansējuma ceļā ir ietekmējuši gan vietējās pētniecības vides izmaiņas, gan sekmējuši dažāda mēroga sadarbības tīklu veidošanos. Savukārt Latvijas akadēmiskā vide ir ietekmējusi feminisma ideju pielietojuma raksturu.

Bachelor’s thesis “The Entry and Transformation of Feminism Ideas in Latvia’s Science” uses the perspective of sociology of science, Actor-Network theory to analyze how feminism has entered local academic milieu, related factors, agents and their interactions both on Latvian and international scale. The empirical base of the research is (1) expert interviews with scientists who work in the field of women studies and (2) review of main women’s study issues of publications. The analysis of this material shows that the entry of feminism ideas in Latvia has been promoted by international agents, who have mostly used financial means to impact local research and to contribute to creation of international cooperation networks. In its turn, the academic milieu of Latvia has impacted the characteristics of the use of feminism ideas.
The Entry and Transformation of Feminism Ideas in Latvia's Science
Keywords: Socioloģija