Kriminālatbildības vecums - Daņilova, Zane (Latvijas Universitāte, 2008)
Viens no svarīgākajiem nosacījumiem, lai sauktu personu pie kriminālatbildības ir tāds, ka ir nepieciešams, lai noziedzīgo nodarījumu izdarījusī persona būtu sasniegusi Krimināllikuma 11. pantā noteikto kriminālatbildības vecumu, tas ir, četrpadsmit gadus. Autore darbā apskata kriminālatbildības vecuma nozīmi, saistību ar noziedzīga nodarījuma subjektu un īpašo (speciālo) nodarījuma subjektu. Autore izpēta kriminālatbildības vecuma izpratni un tā attīstību laika gaitā, Krimināllikumā noteiktais kriminālatbildības vecums tiek salīdzināts ar kriminālatbildības vecumiem, kādi bija paredzēti 1933. gada Sodu likumā, Latvijas PSR Kriminālkodeksā un Latvijas Kriminālkodeksā. Darbā kriminālatbildības vecums tiek salīdzināts ar atbildības vecumu, kāds tiek noteikts Civillikumā, Darba likumā, Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Tiek apskatīts arī kā šis jautājums tiek regulēts ārvalstīs, piemēram, Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Ukrainā, Anglijā, Nīderlandē, Beļģijā. Rezultātā autore piedāvā mainīt Krimināllikumā noteikto kriminālatbildības vecumu, ieviešot diferencēto kriminālatbildības vecumu, kā arī analizē problēmu un piedāvā tās risinājumu, kas ir saistīta ar „nepieskaitāmību aiz nepilngadības”, piedāvājot mainīt arī Krimināllikuma 14. panta, kas regulē ierobežotu pieskaitāmību, redakciju. Tiek piedāvāts arī mainīt 64. panta redakciju, precizējot nepilngadīgas personas jēdzienu.

The title of paper it "The Age of Criminal Liability". There are provided 14 years age of criminal liability in nowadays in the Latvia. The age of criminal liability is determinate in Criminal law which is valid in territory of the republic of Latvia. The papers’ main aim is to get into individualities of the age of criminal liability in Latvia and also in foreign countries. Authoress examines also age of criminal liability from historical point of view. Authoress scrutinizes psychological and legal basic principles of criminal liability. The main aim is to find out problems and to make suggestions for changing age of criminal liability. In the result of the research the authoress comes to the conclusion that it would be good to change the age of criminal liability in Latvia. The authoress offers to initiate differential age of criminal liability.
Age of Criminal Liability
Keywords: Juridiskā zinātne