Operācijas ilguma ietekme uz antibiotiku lietošanu un stacionēšanas ilgumu nierakmeņu slimniekiem - Berģe, Jurita (Latvijas Universitāte, 2023)
Nierakmeņu slimība ir izplatīta saslimšana Eiropā, tajā skaitā Latvijā. Biežāk izmantotās ārstēšanas metodes ir URS un FURS. Kopējais komplikāciju biežums pēc uretroskopijas (URS) ir 9-25%. Ilgāks operācijas laiks ir viens no 3 svarīgākajiem komplikāciju riska faktoriem. Komplikāciju biežumu var samazināt izmantojot profilaktiski antibiotikas un samazinot operācijas laiku. Darba mērķis bija izpētīt kā operācijas ilgums ietekmē antibiotiku lietošanu un stacionēšanas ilgumu. Retrospektīvā pētījumā tika iekļauti 200 pacienti, kuriem tika veikta URS vai FURS operācija un kā diagnoze tika uzstādīta nierakmeņi, urīnvada akmeņi vai abas šīs diagnozes kopā. Datu analīzei pacientu operācijas laiks tika sadalīts 4 grupās, antibiotiku lietošanas ilgums tika sadalīts 3 grupās un stacionēšanas ilgums tika sadalīts 3 grupās. Pētījuma dati tika analizēti Microsoft Office Excel un SPSS Statistics Version 23 programmās. Analizējot demogrāfiskos datus, tika atklāts, ka visbiežāk ar nierakmeņu slimību slimo pacienti darbaspējīgā vecumā no 31-50 gadiem (33% gadījumu). Vidējais stacionārā pavadītais laiks pēc URS un FURS operācijas ir 2,1 dienas, bet visbiežāk 0-2 dienas (79,5% no visiem gadījumiem). 42% no operācijām ilga līdz 30 minūtēm un 86% no operācijām ilga līdz 60 minūtēm. Visbiežāk izmantotie medikamenti, neskaitot antibiotikas, bija NSPL grupas medikamenti. 60,5 % pacientu netika pielietota antibakteriāla terapija pēc operācijām, bet ja tika lietotas antibiotikas, tad visbiežāk izvēlētā bija Amoxicillini/Clavunalati. Operācijai esot 30 un mazāk minūtes, antibiotikas tika lietotas 30/84 (38%) gadījumu, virs 30 minūtēm - 49/116 (42.2%) gadījumu, p = 0.3. Nav statistiski nozīmīgas atšķirības antibiotiku lietošanā, lai gan ir tendence nedot antibiotikas operācijai līdz kas ilgst līdz 30 minūtēm. Salīdzinot operācijas ilgumu un stacionēšanas ilgumu, tika secināts, ka stacionēšanas ilgums abās grupās - operācijas laika grupā līdz 30 min un grupā no 31 min ir līdzīgs, mediāna ir 1 diena (IQR 1-2), p = 0.9. Nav statistiski nozīmīgas atšķirības starp grupām. Nobeigumā var secināt, ka operācijas ilgums neietekmē antibiotiku lietošanu un stacionēšanas ilgumu pacientiem. Atslēgas vārdi: nierakmeņu slimība, urolitiāze, nefrolitiāze, uretroskopija, fleksiblā uretroskopija

Effect of duration of surgery on antibiotic use and length of hospital stay in kidney stone patients Diploma Paper author: Jurita Berģe Diploma Paper supervisor: Dr. LU Asoc.Prof. Egils Vjaters Kidney stone disease is a common disease in Europe, including Latvia. The most commonly used treatment methods are URS and FURS. The overall complication rate after urethroscopy (URS) is 9-25%. Longer operation duration time is one of the 3 most important risk factors for complications. The frequency of complications can be reduced by using prophylactic antibiotics and by reducing operation time. The aim of this study was to investigate how the duration of the operation affects the use of antibiotics and the duration of hospitalization. A retrospective study included 200 patients who underwent URS or FURS surgery and were diagnosed with kidney stones, ureteral stones, or both. For data analysis, the operation time was divided into 4 groups, the antibiotic use was divided into 3 groups, and the hospitalization time was divided into 3 groups. Data were analyzed in MS Office Excel and SPSS Statistics Version 23 programs. Analyzing the demographic data, it was revealed that patients of working age from 31-50 years (33% of cases) most often suffer from kidney stone disease. The average time spent in hospital after URS and FURS surgery is 2.1 days, but most often 0-2 days (79.5% of all cases). 42% of surgeries lasted up to 30 minutes and 86% of surgeries lasted up to 60 minutes. The most frequently used medications, excluding antibiotics, were NSAIDs. 60.5% of patients did not use antibacterial therapy, but if antibiotics were used, the most frequently chosen was Amoxicillin/Clavunalati. If the operation lasted 30 min or less, antibiotics were used in 30/84 (38%) cases, over 30 min - 49/116 (42.2%) cases, p = 0.3. There is no statistically significant difference in the use of antibiotics, although there is a tendency not to give antibiotics for surgery lasting up to 30 min. Comparing the duration of the operation and duration of hospitalization, it was concluded that the duration of hospitalization in both groups is similar, the median is 1 day (IQR 1-2), p = 0.9. No statistically significant difference between. It can be concluded that the duration of surgery doesn’t affect the use of antibiotics and the duration of hospitalization. Key words: kidney stone disease, urolithiasis, nephrolithiasis, urethroscopy, flexible urethroscopy
Effect of duration of surgery on antibiotic use and length of hospital stay in kidney stone patients
Keywords: Medicīna; nierakmeņu slimība; urolitiāze; nefrolitiāze; uretroskopija; fleksiblā uretroskopija