Difensulfonu un benzofenonu atvasinājumu optiskie pētījumi 3. paaudzes organiskām gaismu emitējošām diodēm - Zommere, Margarita Anna (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā tika pētīti TADF difenilsulfonu un benzofenonu atvasinājumi ar karbazola grupām ar mērķi atrast potenciālu zilās gaismas emiteri. TADF efekta pierādīšanai tika izmantoti degazēti un nedegazēti šķīdinātāji, jo skābeklis mijiedarbojas ar ierosinātajiem tripleta stāvokļiem un būtiski samazina savienojumu emisijas. No dotajiem savienojumiem tika izveidoti OLED. Visefektīvākajiem savienojumiem tika veidotas viesu-saimnieka sistēmas ar mērķi uzlabot emisijas spējas. Par matricu tika izvēlēti divu veidu karbazolu atvasinājumi ar salīdzinoši augstiem tripletu līmeņiem. No sistēmām tikai izveidoti OLED, izmērītas to elektriskās un emisijas īpašības. Labākā zaļganās nokrāsas organiskās gaismas emitējošā diode uzrādīja spilgtumu virs 650 cd/m^2 un tīrās zilās gaismas diode 120 cd/m^2. Atslēgas vārdi: organiskās gaismu emitējošās diodes, termiski aktivētā aizkavētā fluorescence, fotoluminiscences kvantu iznākums, kārtiņas no šķīduma.

The research work of TADF compounds - diphenyl sulfone and benzophenone derivatives with carbazole groups has been carried out. The study aimed to find potential blue light emitters. The optical properties were examined in both degassed and non – degassed solvents to prove the TADF properties of investigated compounds, because the oxygen interacts with the excited triplet states and significantly reduces the emission intensity of TADF compounds. From given compounds, OLEDs were prepared. From the most efficient compounds, host-guest systems have been investigated and developed to maximize the performance of the OLED. As the matrix, two types of carbazole derivatives with relatively high triplet levels were chosen. Electrical and emission properties of prepared OLEDs systems were measured. The best greenish OLED showed brightness above 650 cd/m^2 and deep blue colour OLED 120 cd/m^2. Keywords: organic light-emitting diodes, thermally activated delayed fluorescence, photoluminescence quantum yield, thin films from solutions.
Optical studies of diphenyl sulfone and benzophenone derivatives for organic light-emitting diodes of third-generation
Keywords: Fizika; organiskās gaismu emitējošās diodes; termiski aktivētā aizkavētā fluorescence; fotoluminiscences kvantu iznākums; kārtiņas no šķīduma