Sieviešu attieksme par Mātes piena banku Latvijā - Kļava, Agnese (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Sieviešu attieksme par Mātes piena banku Latvijā”. Tēmas aktualitāti pamato tas, ka Latvijā katru gadu priekšlaikus piedzimst ap 1 tūkstotis bērnu no kopējā jaundzimušo skaita, tā kā priekšlaicīgas dzemdības saistītas ar dažādiem pārdzīvojumiem – mātēm pašām piens uzreiz var neizveidoties, tāpēc kā veselībai drošākā alternatīva šādos gadījumos bērnam būtu donora piens. Tā kā Latvijā 2022. gada 24. martā tika atvērta pirmā Mātes piena banka ir ļoti svarīgi uzzināt sieviešu attieksmi par to. Darba mērķis: noskaidrot sieviešu attieksmi par Mātes piena banku Latvijā. Tika izveidoti pētījuma uzdevumi: apkopot un analizēt literatūras avotus par Mātes piena banku, analizēt Virdžīnijas Hendersones māszinību teoriju saistībā ar darba tēmu, izstrādāt strukturētu aptaujas anketu respondentu grupai, veikt aptauju un iegūto rezultātu apkopošanu, analīzi, kā arī izdarīt secinājumus. Tika izvirzīts pētījuma jautājums: kāda ir sieviešu attieksme par Mātes piena banku Latvijā? Praktiskais pētījums tika veikts ar kvantitatīvo pētniecības metodi, pētījuma instruments - aptaujas anketa, kas sastāv no 16 jautājumiem. Tika aptaujātas 104 sievietes, kurām ir bijušas vismaz 1 dzemdības. Pēc šī pētījuma var secināt, ka pārsvarā sievietēm ir pozitīva attieksme par Mātes piena bankas izveidi Latvijā, jo vairāk par pusi respondentiem ir gatavas ziedot pienu Mātes piena bankai, kā arī nepieciešamības gadījumā sniegt donora pienu savam bērnam. Atslēgvārdi: mātes piens, Mātes piena banka, priekšlaikus dzimis bērns, attieksme.

Theme of Bachelor’s Thesis: “Women’s views towards the Human milk bank in Latvia”. The problem of the research is topical, because around 1 thousand children, from the total number of newborns, are born prematurely in Latvia each year and since premature birth is associated with emotional distress – mothers themselves may not immediately be able to produce milk therefore the safest alternative for the child would be to have donor milk. Since the first Human milk bank in Latvia was opened on March 24th, 2022, it is very important to learn women’s views toward it. The aim of the study is to find out women’s views towards the Human milk bank in Latvia. To achieve the research goals, the following research tasks were set: to collect and analyze literature sources on the Human milk bank, to analyze V. Henderson’s theory in connection with the thesis subject, to develop a structured questionnaire, to carry out a survey, to collect and analyze the resulting data, to draw conclusions. Research question: what are women’s views towards the Human milk bank in Latvia? The study was carried out using a quantitative method, the research tool – a structured questionnaire consisting of 16 questions. The study was carried out surveying 104 women who have had given birth at least one time. The results of the research show that women mostly have a positive view towards the Human milk bank in Latvia, as more than half of the respondents are willing to donate milk to the Human milk bank, as well as to provide donor milk to their child if necessary. Keywords: mother’s milk, Human milk bank, premature baby, views toward.
Women’s views towards the Human milk bank in Latvia
Keywords: Medicīna; mātes piens; Mātes piena banka; priekšlaikus dzimis bērns; attieksme