Epigeiskie kāpu posmkāji kā izmīdīšanas intensitātes indikators - Švarca, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Attīstoties Jūrmalas pilsētai un pieaugot antropogēnajai slodzei priekškāpu biotopos, tika izvēlēts veikt pētījumu par izmīdīšanas intensitātes ietekmi uz kāpās dzīvojošo posmkāju sabiedrībām. Pētījuma mērķis ir noskaidrot vai pastāv korelācija starp posmkāju kvantitatīvajiem rādītājiem, sugu daudzveidību un izmīdīšanas intensitāti, kā arī vai posmkāji var kalpot par indikatoru izmīdīšanas intensitātei priekškāpās. Pētījuma rezultāti parāda, ka mitrenes (Oniscoidea) un zirnekļi (Aranei) uzrādīja būtiskas sadalījuma atšķirības starp kontroles un ietekmes nogabaliem, kuros veikts pētījums, tāpēc šie taksoni labi indicē izmīdīšanu konkrētajā biotopā, arī Šenona sugu daudzveidības indekss konkrētajā biotopā ir labs rādītājs izmīdīšanas intensitātei, jo būtiski atšķiras starp kontroles un ietekmes nogabaliem. Formica cinerea izceļas kā laba indikatorsuga izmīdīšanas intensitātei, jo suga bija bieži satopama kontroles nogabalā, bet ietekmes nogabalā netika konstatēta nemaz. Atslēgas vārdi: priekškāpas, kāpu posmkāji, epigeiskie posmkāji, Formica cinerea, kāpu ekosistēmas, izmīdīšana, parauglaukumu metode.

With the development of city Jurmala anthropogenic pressure on foredune habitants has increased. Therefore, research studies how trampling effects influence local arthropod communities. The study aims to investigate whether there is correlation between the amount of arthropods, biodiversity of arthropods and trampling intensity, as well as whether arthropods can be used as an indicator for trampling intensity in foredunes. The research results present that the woodlouse (Oniscoidae) and spiders (Aranei) showed significant distribution differences between control and impact area in which study was conveyed. These taxa well indicated trampling effects in particular habitat. Shannon biodiversity index also represented itself as reasonable criteria for indicating trampling effects, as it showed significant differences between control and impact area. Formica cinera stands out as a good indicator species due to its frequent occurrence in control areas plots and fact that it did not occur in any of impact areas plots. Key words: foredune, dune arthropods, epigeic arthropods, Formica cinerea, dune ecosystems, trampling, plots method.
Epigeic dune arthropods as indicator fortrampling intensity
Keywords: Vides zinātne