Uz vīrusiem līdzīgām daļiņām balstītas ogļskābes anhidrāzes IX vakcīnas ierosināto efektu izvērtējums in vivo - Skeltona, Vendija (Latvijas Universitāte, 2023)
Ļaundabīgie audzēji ir vadošais ar slimību saistītais nāves iemesls attīstītajās valstīs. Imūnterapija dod iespēju specifiski mērķēt vēzi, pielietojot organisma imūnsistēmas mehānismus. Bakalaura darba mērķis bija izvērtēt uz vīrusiem līdzīgām daļiņām balstītas ogļskābes anhidrāzes IX (CAIX) vakcīnas imunogenitāti, kā arī vakcinācijas terapeitisko potenciālu peļu krūts vēža modelī in vivo. Lai to panāktu, Balb/c pelēm ar un bez ierosināta krūts audzēja tika veikts trīskārtējs vakcinācijas kurss, pēc kura tika ievākti dzīvnieku audu paraugi un veiktas imunoloģiskās un histoloģiskās analīzes. Tika parādīts, ka CAIX vakcīnas kandidāts spēj pārvarēt B šūnu toleranci, ierosina Th1 tipa atbildi un kavē CAIX konstitutīvi ekspresējoša audzēja progresiju, iespējams kavējot angioģenēzes procesu.

Malignant tumors are the leading sickness-related cause of death in developed countries. Immunotherapy provides the possibility to target and kill cancer tissue specifically, by utilizing the organisms own immune system. The goal of this Bachelor’s thesis is to evaluate the immunogenicity of a virus like particle based carbonic anhydrase IX (CAIX) vaccine, as well as the therapeutic potential of the vaccine in mice breast cancer model in vivo. To achieve this, the Balb/c mice with and without an introduced breast cancer model underwent a triple vaccination course, after which tissue samples were collected and used in immunogenic and histological analysis. It was shown that the vaccine candidate Qbeta-VLP- mCAIXc was able to break B cell tolerance, activate the Th1 type response and negatively impact the progression of constitutionally CAIX expressing tumors, possibly inhibiting angiogenesis.
Evaluation of virus-like particle based carbonic anhydrase IX vaccine induced effects in vivo
Keywords: Bioloģija; Ogļskābes anhidrāze IX; VLP; Imūnterapija; hipoksija; vēzis