Metformīna ietekme uz neiroģenēzi sporādiskas Alcheimera slimības žurku modelī - Kaņepe, Baiba (Latvijas Universitāte, 2021)
Alcheimera slimība (AD) ir visbiežākais demences izraisītājs pasaulē, taču joprojām nav pieejama efektīva terapija, kas šo slimību ārstētu (Graham et al., 2017). Balstoties uz cukura diabēta un sporādiskas AD patoloģisko mehānismu līdzībām, AD sauc par 3. tipa diabētu (Steen et al., 2005), tāpēc pretdiabēta vielām saskatāms potenciāls AD apturēšanā. Šajā darbā pārbaudījām pretdiabēta medikamenta metformīna ietekmi uz neironu dzīvotspēju un neiroģenēzi veselu un streptozocīna inducētas sporādiskas AD tipa modeļa žurku smadzenēs. Iegūtie dati liecina, ka metformīns (75 mg/kg un 100 mg/kg) uzlabo neironu dzīvotspēju un saglabā neiroģenēzes procesus sporādiska AD tipa modeļa žurku smadzeņu garozā un hipokampā. Paliek nezināmi šo procesu pamatā iesaistītie šūnas signālceļi.

Alzheimer’s disease (AD) is the leading couse of dementia, no effective therapy to cure AD is yet available (Graham et al., 2017). Based on similarities that diabetes mellitus and AD pathological mechanisms share, AD is termed ”type 3 diabetes” (Steen et al., 2005) therefore antidiabetic drugs have potential in halting AD. In this study we investigated antidiabetic drug metformin effects on neuronal survival and neurogenesis in the brains of healthy and streptozocin induced sporadic AD-type model rats. Obtained data show that metformin (75 mg/kg and 100 mg/kg) improves neuronal survival and preserves neurogenesis in the brain cortex and hippocampus. Cell signaling pathways underlying these processes remain to be determined in further studies.
Effects of metformin on neurogenesis in a rat model of sporadic Alzheimer's disease
Keywords: Farmācija; Alcheimera slimība; Neiroģenēze; Neironu dzīvotspēja; Metformīns; Streptozocīns