Vidējā pirmsskolas vecuma bērnu intereses par dabu sekmēšana rotaļā - Reinsone, Evija (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma: Vidējā pirmsskolas vecuma bērnu intereses par dabu sekmēšana rotaļā Darba autore: Evija Reinsone Pētījuma mērķis: Teorētiski un praktiski izzināt vidējā pirmsskolas vecuma bērnu intereses par dabu veidošanos rotaļā Bakalaura darbs sastāv no divām daļām, kurās ir ietvertas vairākas apakšnodaļas. Teorētiskā daļā ir apskatītas, salīdzinātas un analizētas psihologu un pedagogu atziņas par interesēm dabā. Raksturotas intereses kā cilvēka aktivitātes sekmētājas, analizēta intereses veidošanās pirmsskolas vecumā un rotaļa kā intereses par dabu rosinātāja. Apkopojot pieejamo literatūru par bērnu interesēm dabā veidošanos rotaļā var secināt, ka lielu lomu spēlē pieaugušais, kas bērnus ievirza rotaļāties ar dabas materiāliem, pētīt, kas notiek dabā. Darba pētījuma daļa jeb empīriskā daļa balstās uz praktisku pētījumu, kurā piedalījās 10 Rīgas pirmsskolas izglītības iestādes bērni, vecumā no 3 līdz 4 gadiem. Pētījumā tika veikta bērnu sākotnēja novērošana rotaļās par dabu, vadītas daudzveidīgas dabas rotaļas, veikta atkārtota bērnu vērošana un analizēti iegūtie rezultāti, kuri apstiprina hipotēzi. Pētījumā tika apstiprināta izvirzītā hipotēze: intereses veidošanās dabā un ar dabas materiāliem tiek sekmēta, ja bērnam tiek piedāvātas atbilstoši vecumam dažādas rotaļas iespējas ar dabas materiāliem, kā arī tiek nodrošināta atbilstoša vide. Atslēgas vārdi: intereses, daba, rotaļa, aktivitātes, eksperimenti, vērojumi Pētījuma bāze: Rīgas pilsētas X pirmsskolas izglītības iestāde, 10 vidējā pirmsskolas vecuma bērni, 6 meitenes un 4 zēni. Bakalaura darba apjoms: 54 lpp, 3 tabulas, 5 attēli, 52 literatūras avoti,

Bachelor Thesis: Promotion of interests of nature for medium age precschool children play. Author of work: Evija Reinsone The aim of the research: To study theoretically and practically the formation of interests of pre-school age children about the nature through the play The Bachelor thesis consists of two parts, which contain several sub sections. Theoretical part reviews, compares and analyzes the opinions of psychologists and educators about the formation of interest toward nature. Interests characterized as promoters’ of human activity. Thesis analyses formation of interest during the pre-school age and describes how play promotes the interest towards nature. Reviewing the available literature on formation of interest towards the nature through the play for children, it can be concluded that an adult plays an important role, which is expressed through application of materials from the nature and promoting the studying of the activities going on in the nature. The research part or the Empirical part is based on a practical study, in which 10 children from Riga pre-school educational institution, aged 3 to 4 years old, participated. In the research, children were initially monitored during the play that was based on nature, various nature play’s were conducted, and children were repeatedly monitored and gained results conducted that confirmed the hypothesis. The research confirmed the expressed Hypothesis: the formation of interests toward nature and materials from the nature is promoted, if the children are provided with the age-related opportunities to play with materials from the nature as well as appropriate environment is ensured. Keywords: interests, nature, play, activities, experiments, observations Research base: Pre-school educational institution X in Riga, 10 pre-school mid-age children, 6 girls and 4 boys. Scope of the Theses: 54 pages, 3 tables, 5 pictures, 52 literature sources.
Promotion of interest of nature for medium age preschool children play
Keywords: Skolas pedagoģija; intereses; daba; rotaļa; aktivitātes; eksperimenti