Katetru elektrodu un drenu ietekme uz rentgenstarojuma dozu jaundzimušajiem bērniem - Špeļkova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma „Katetru, elektrodu un drenu ietekme uz rentgenstarojuma dozu jaundzimušajiem bērniem”. Tēmas aktualitāti nosaka jaundzimušo bērnu izmeklēšana intensīvās terapijas nodaļā (ITN) katru dienu, atbilstoši indikācijām, pielietojot mobilās rentgena iekārtas. Jaundzimušie bērni ITN bieži tiek pievienoti pie mākslīgas plaušu ventilācijas un tiem ir daudz jatrogēnas izcelsmes svešķermeņu – endotraheālā caurule, katetri, drenas, elektrodi, CPAP maskas un citi ITN aprīkojuma priekšmeti. Veicot izmeklējumus, jaundzimušie tiek apklāti ar individuālajiem svina gumijas aizsarglīdzekļiem. Darba mērķis bija noskaidrot jatrogēnas izcelsmes svešķermeņu – katetru, elektrodu un drenu ietekmi uz rentgenstarojuma dozu jaundzimušiem bērniem ITN, veicot ekspozīciju izmantojot mobilo rentgena iekārtu. Teorētiskajā daļā darba uzdevumi ir analizēt literatūru par jaundzimušajiem bērniem, intensīvās terapijas nodaļu, mobilo rentgena iekārtu. Pētījuma daļā darba uzdevumi ir veikt pētījumu un izdarīt secinājumus. Pētniecības jautājums – vai jatrogēnas izcelsmes svešķermeņiem ir ietekme uz rentgena starojuma dozu jaundzimušajiem bērniem ITN? Pētniecības metode – kvalitatīvi prospektīvs pētījums. Darba gaitā tika secināts, ka jatrogēnas izcelsmes svešķermeņi ietekmē saņemto rentgena starojuma dozu, bet šīs dozas skaitliskās vērtības ir nebūtiskas. Atslēgvārdi: jaudzimušie, intensīvās terapijas nodaļa, jatrogēnas izcelsmes svešķermeni, doza, mobilā rentgena iekārta.

This bachelor research paper’s theme is “Canule, electrode and surgical drainage influence on the received x-ray dose for newborns”. Actuality of thesis is based on statement, that everyday radiographers take x-ray examinations of newborns in neonatal intensive care units, in accordance with indications, using mobile x-ray machines. In neonatal intensive care units newborns functions are followed by monitors, newborns have iatrogenic foreign bodies like cannulas, CPAP masks, electrodes and other ICU equipment. The aim of this research was to clarify iatrogenic foreign body influence on the received x-ray dose for newborns in the neonate intensive care unit by performing examinations with a mobile x-ray machine. Theoretical section contains literature analysis about neonates, intensive care units and mobile x-ray machines. However, practical section contains prospective qualitative research. Research question - do iatrogenic foreign bodies have an influence on the received x-ray dose for newborns? The results show a minor increase of the received dose in cases of iatrogenic foreign bodies in the exposition field, but the difference is too insignificant. Key words: newborns, neonatal intensive care unit, iatrogenic foreign bodies, dose, mobile x-ray machines.
Canule, electrode and surgical drainage influence on the received x-ray dose for newborns
Keywords: Medicīna; Jaundzimušie; Intensīvās terapijas nodaļa; Jatrogēnas izcelsmes svešķemeņi; Doza; Mobilā rentgena iekārta