Vispārzināma fakta jēdziens civilprocesā - Akmens, Āris Oskars (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Vispārzināma fakta jēdziens civilprocesā”. Darba mērķis ir noskaidrot, pēc kādiem kritērijiem vērtējams vai fakts ir uzskatāms par vispārzināmu un, līdz ar to, no kādu faktu pierādīšanas atbrīvojami lietas dalībnieki, kā arī analizēt, kā šis jautājums tiek risināts Latvijas tiesu praksē. Lai sasniegtu šī darba mērķi, autors ir aplūkojis dažādas publikācijas, interneta resursus un normatīvos aktus gan latviešu, gan angļu valodā, kā arī analizējis Latvijas Republikas tiesu praksi.

The topic of the bachelor’s thesis is “The concept of generally known facts in civil procedure”. The aims of the thesis are to determine the criteria for assessing whether a fact is to be regarded as a generally known one, and, consequently, whether the parties are to be relieved from the burden of proof, as well as to analyse, how this issue is addressed in Latvian case law. In order to achieve the aims of this bachelor’s thesis, the author has examined various publications, online resources and normative acts both in Latvian and English, as well as has analysed the case law of the Republic of Latvia.
The concept of generally known facts in civil procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; Pierādīšana; Pierādīšanas pienākums; Atbrīvošana no pierādīšanas; Vispārzināms fakts