Šariats Eiropā. Kultūras sadursme vai ceļš uz tiesisko plurālismu? - Girenko, Irina Debora (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs “Šariats Eiropā. Kultūru sadursme vai ceļš uz tiesisko plurālismu?” paceļ jautājumu par šariata normu piemērošanu un tiesiskā plurālisma iespējam Eiropas teritorijā. Darba mērķis ir izpētīt, ko Eiropā marķē ar jēdzienu šariats, vai tā normas tiek pieprasītas un piemērotas Eiropas teritorijā, un attiecīgi, kā šis fenomens tiek uztverts Eiropā. Vai notiek salīdzinoši gluda civilizāciju mijiedarbība, vai, tomēr, notiek kultūru sadursme? Darbs sastāv no trim nodaļām. Pirmā nodaļa ir sadalīta sešās apakšnodaļās. Pirmās trīs apakšnodaļās sniedz vispārējo ieskatu islāmā, pievēršot uzmanību islāma savdabīgām īpatnībām, apskata islāma jurisprudences pirmsākumus, kā arī tiek analizēts jēdziens šariats per se. Ceturtajā apakšnodaļā tiek aprakstīti musulmaņu tiesību avoti, interpretēšanas un jaunu normu radīšanas un atvasināšanai instrumenti. Piektā un sestā apakšnodaļas ir veltītas šariata turpmākajai attīstībai un šariatam mūsdienās, tiek arī apskatīti juridiskie instrumenti par cilvēktiesībām islāmā, tajā skaitā 2004. gada Arābu cilvēktiesību Harta, kuru autore ir iztulkojusi latviešu valodā un, kas ir pieejama pielikumā. Darba otrā nodala ir sadalīta divās apakšnodaļās, pirmā īsi apraksta islāma ienākšanu Eiropas teritorijā, lai saprastu Eiropas musulmaņu kopienu izcelsmi un vēsturi. Otrajā apakšnodaļā tiek vispārīgi apskatīta situācija dažās no Eiropas valstīm. Autore izvēlējās piecas valstis: Turciju, Lielbritāniju, Krievijas Federāciju, Grieķiju un Vāciju, jo musulmaņu kopienu statuss, vēsture, kā arī to izcelsme ir atšķirīga. Šīs valstis ir arī dažas no tām valstīm, kurām Eiropas Padome izteica ieteikumus attiecībā uz šariatu. Darba trešajā nodaļā, kas ir sadalīta divās apakšnodaļās, autore analīzē tiesiskā plurālisma jēdzienu un izvērtē tā iespējamo pastāvēšanu Eiropas teritorijā.

Bachelor’s thesis "Sharia in Europe. The clash of cultures or the way to legal pluralism?" raises the question of the application of Sharia law and the possibility of legal pluralism in European territory. The aim of the present research is to investigate what is marked with the term “sharia” in Europe, whether there is a demand of its application in the European territory and, accordingly, how this phenomenon is perceived in Europe. Is there a relatively smooth interaction of civilizations, or is there a clash of cultures? The work consists of three chapters. The first chapter is divided into six subsections. The first three subsections provide a general insight into Islam, paying attention to the peculiarities of Islam, examine the origins of Islamic jurisprudence, and provide analysis of the concept of Sharia per se. The fourth subsection discusses the sources of Muslim law, the instruments of interpretation, creation and deduction of new norms. The fifth and sixth subsections are devoted to the further development of Sharia, and Sharia in modern times, the legal instruments on human rights in Islam are also discussed, including the 2004 Arab Charter of Human Rights, which the author has translated into Latvian and which is available in the appendix. The second division of the work is divided into two subsections, the first briefly describes the entry of Islam into European territory to give understanding of the origins and history of Muslim communities in Europe. The second subsection discusses the situation in some of the European countries. The author chose five countries: Turkey, Great Britain, Russian Federation, Greece and Germany. The choice is based on the grounds of the difference in the status, history, as well as the origins of Muslim communities in those territories. These countries were also given recommendations by the Council of Europe regarding implementation of sharia. In the third chapter of the present research, which is divided into two subsections, the author analyzes the concept of legal pluralism and evaluates its possibility in the European territory.
Sharia in Europe. Culture Clash or the Way to Legal Pluralism?
Keywords: Āzijas studijas; šariats; juridiskais plurālisms; islāms; islāms Eiropā