Ekstremālo parādību (sausums, aukstums, karstuma viļņi) raksturs un izmaiņu tendences Vidzemē (1945. – 2010.) - Maderniece, Evita (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba „Ekstremālo parādību (sausums, aukstums, karstuma viļņi) raksturs un izmaiņu tendences Vidzemē (1945.-2010.)” ietvaros tika pētīts sausuma, aukstuma periodu un karstuma viļņu dienu skaita un periodu mainība 65 gadu laikā, no 1945.-2010.gadam, piecās meteoroloģiskajās novērojumu stacijās (Gulbene, Zosēni, Rūjiena, Ainaži, Priekuļi). Šo ekstremālo parādību raksturs un tendences tika pamatotas ar klimata parādību indeksiem – sala dienas (FD), vasaras dienas (SU), tropiskās naktis (TR). Bakalaura darba pētījuma mērķis ir izvērtēt ekstremālo parādību, sausuma, aukstuma un karstuma viļņu raksturu un izmaiņu tendences Vidzemē, šo pētījumu balstot uz minimālo un maksimālo gaisa temperatūru un nokrišņu daudzuma datu rindām. Pētījums atklāj to, ka Vidzemē ziemas sezonā novērotās ekstrēmās parādības (aukstuma periodi) laika periodā no 1945.-2010.gadam uzrāda negatīvu trenda līniju. Tas nozīmē, ka aukstuma periodi tiek fiksēti arvien retāk. Savukārt, tipiskas vasaras sezonas ekstrēmās parādības (sausuma periodi un karstuma viļņi) uzrāda stabilu pieaugumu, kas apstiprina klimata pasiltināšanās tendences, lai arī sausuma periodu datu apkopojums dažās Vidzemes novērojumu stacijās (Rūjiena, Ainaži) neuzrāda nekādas izmaiņas šīs parādības norises gaitā.

Bachelor's paper “The character and tendencies of extreme events (drought, cold, heat waves) in Vidzeme region (1945- 2010)” contains the results of drought, cold and heat waves the number of days and periods of 65 years changes, from 1945 to 2010, in the five meteorological observation stations (Gulbene, Zosēni, Rūjiena, Ainaži, Priekuļi). The character and tendencies of these extreme events were based on climate indices – frost days (FD), summer days (SU), tropical nights (TR). The aim of this bachelor's paper is to evaluate the character and tendencies of extreme events, drought, cold and heat waves, in Vidzeme region, this research is based on the minimum and maximum temperatures and rainfall data rows. Research reveals that in the winter season Vidzeme observed extreme events (cold periods) in the period from 1945 to 2010 shows a negative trend line. It means that cold spells will be rarely ever recorded. But, a typical summer extreme events (droughts and heat waves) shows steady growth, confirming the climate changes trends, although the drought data collection in some Vidzeme observation stations (Rūjiena, Ainaži) do not indicate any change in the course of this event.
The character and tendencies of extreme events (drought, cold, heat waves) in Vidzeme region (1945- 2010)
Keywords: Ģeogrāfija; sausuma periodi; aukstuma periodi; karstuma viļņi; sala dienas; tropiskās naktis