Latvijas interešu grupu lobijs Eiropas Savienībā - Semeņuks, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā ir aplūkots Latvijas interešu grupu lobijs Eiropas Savienībā. Šobdrīd tas ir aktuāls jautājums, jo pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā ir aklualizējies jautājums par interešu grupu iespējām lobēt savas intereses, jo ES lēmumi kļuvuši par saistošiem, līdz ar to nepārstāvot savas intereses, interešu grupas var atrasties apspiestā stāvoklī. Darba mērķis ir analizēt Latvijas interešu grupu iespējas ietekmēt lēmumu pieņemšanas procesu Eiropas Savienībā. Darba hipotēze ir, ka „Latvijas interešu grupām ir ierobežotas iespējas ietekmēt lēmumu pieņemšanas procesu ” Mērķa izpildei un hipotēzes pietādīšanai darba ir izvirzīti trīs uzdevumi. Kuri ir apskatīti trījās nodaļās Darbs ir strukturēts trijās nodaļās, lai pēc iespējas labāk apskatīt darba mērkus. Pirmā nodaļa ir Interešu pārstāvēšana Eiropas Savienībā, otrā ir Eiropas Savienības institūcijas un lobēšanas iespējas un trešā Lēmumu pieņemšanas process un Latvijas interešu grupu līdzdalība. Darba teorētiskā daļā ir aplukotas vairākas teorijas. Pirmā ir Eiropas integrācijas teorijas, kas skaidro kāpēc interešu grupām ir jādarbojas Eiropas Savienībā. Otrā teorija ir interešu pārstāvēšanas teorija, kas skaidro kā ir iespējas pārstāvēt savas intereses Eiropas Savienībā. Trešā ir lobisms, viens no interešu pārstāvēšanas veidiem, kas ir visefektīvākais iesaistīšanās veids. Empiriskajā daļā autors apskata Eiropas Savienības institūcijas un lēmumu pieņemšanas procesu, kā arī tiek apskatīta Latvijas interešu grupu darbība lēmumu pieņemšanas procesā un veidi kā Latvijas interešu grupas var iesaistīties ES institūcijas. Darba secinājumi: Latvijas interešu grupā ir ierobežotas iespējas ietekmēt lēmumu pieņemšanas procesu, kuru sekme tādi faktori kā maretiālie un cilvēkresursi, zināšanu un pieredzes trūkums, atbalsta trūkums nacionālajā un Eiropas līmenī.

The bachelor paper examine Latvian interest groupr lobbying in European Union. Novaday it`s a topical question, because Latvia had joined European Union and interest groups are interested and necessary to protect it`s interests. May rison is that in European Union accepted regulas are complusory to Latvia as a state and society. Article task is to look at European Union institutions and to ways how interest groups can participate it interests. Research goal is to analize Latvian interest groups facilities to influence decision making process in European Union. Research hypotesis is „Latvian interest groups limited in influencing decision making process” The paper ir divided in three parts to to view its tasks. The theoretical part of the paper look at sama theories. First is European integration theory, that explain why interest groups need to participate European Union. Second theory is Interest representation theory, that explain the ways to representating interests in European Union. Third thoery is lobism, one of Interest representating theories, whis is the most effective way to reprerentet theory. The practical part exlain European Union institutions and dicision making process and the ways for Latvian interest groups to participate this proceses. Research conclusion is tha Latvian interest groups are limited in influencing decision making process, because there are shortage with resources, that essentially for lobbying.
Latvian interest group lobbying Europen Union
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)