Dažu metālisko elementu variācijas viršos (Calluna vulgaris) atkarībā no to augšanas vietas - Adzilča, Dārta (Latvijas Universitāte, 2023)
Dažu metālisko elementu variācijas viršos (Calluna vulgaris) atkarībā no to augšanas vietas. Adzilča D., darba vadītāja lekt. Mg.chem. Balcerbule Z. Bakalaura darbs, 50 lappuses, 11 attēli, 13 tabulas, 44 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darba ietvaros tika ievākti, mineralizēti un analizēti viršu (Calluna vulgaris) augu daļu paraugi no uzņēmuma “Siguldas Bloks” teritorijas ar aktīvu rūpniecisko darbību un no ekoloģiski tīra meža Inciemā. Viršu paraugu ņemšanas vietās ievāca arī augsnes paraugus un noteica to pH. Ar liesmas atomabsorbciometru un ICP-MS noteica vairāku metālisko elementu saturu dažādās viršu augu daļās. Iegūtie rezultāti tika apstrādāti, izvērtēti un salīdzināti ar literatūrā pieejamo informāciju.

Some metal content variations in heather (Calluna vulgaris) depending on the harversting place. Adzilča D., supervisor lect., Mg.chem. Barcerbule Z. Bachelor thesis, 50 pages, 11 figures, 13 tables, 44 references, 4 appendices. In the Latvian language. The purpose of this bachelor thesis was to collect, prepare and analyse heather (Calluna vulgaris) plant parts from different sites - from an area with increased industrial activity and from an ecologically clean forest in Inciems. Soil samples were also collected at the heather sampling sites and their pH was determined. The content of some metallic elements in different parts of heather plants was determined by flame atomic absorption spectrometry and ICP-MS. The obtained results were processed, evaluated, and compared with the information available in the literature.
Some metal content variations in heather (Calluna vulgaris) depending on the harversting place
Keywords: Ķīmija; Calluna vulgaris; Virši; Liesmas atomabsorbciometrija; ICP-MS; Piesārņojums ar smagiem metāliem