Darba vides riski farmācijas laboratorijās, aizsardzības un preventīvie pasākumi - Mieriņa, Daiga (Latvijas Universitāte, 2024)
“Darba vides riski farmācijas laboratorijās, aizsardzības un preventīvie pasākumi”. Darba autore: Daiga Mieriņa. Darba zinātniskais vadītājs: asoc. prof. Dr.chem. Anda Prikšāne. Darbs izklāstīts uz 129 lpp., ietver 49 attēlus, 28 tabulas, 18 pielikumus, 90 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par izplatītākajiem darba vides riskiem farmācijas uzņēmumu laboratorijās, aplūkota to ietekme uz nodarbināto veselību un darbspējām. Otrajā daļā aprakstītas pētījumā pielietotās risku analīzes metodes. Trešajā daļā ir apkopoti un atspoguļoti iegūtie rezultāti, veikta to analīze. Pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka farmācijas laboratorijās strādājošie lielāko darba dienas daļu ir pakļauti ķīmiskajiem, ergonomiskajiem un psiho-emocionāliem riskiem. Ceturtajā daļā veikta apzināto risku analīze un izstrādāti preventīvie pasākumi to mazināšanai. Izmantotās metodes ir Somijas 5 baļļu matrica, matrica K-1, trokšņa matrica, apgaismojuma matrica, Austrijas metode un Anglijas Karaliskās biedrības metodes ķīmisko risku novērtēšanai, ĀEK, SGR (A un C), NIOSH celšanas vienādojums, psiholoģiskā klimata noteikšana darba vietā, darbspēju indekss un nodarbināto aptaujas.

"Work environment risks in pharmaceutical laboratories, safety and preventive measures". Author. Daiga Mieriņa, scientific supervisor. Dr.chem. asoc. Prof. Dr. Anda Prikšāne. The thesis is presented on 128 pages, includes 49 figures, 28 tables, 18 annexes, 90 informative sources. The research has 4 parts. The first part summarizes and analyses the literature on the most common occupational hazards in laboratories of pharmaceutical companies and discusses their impact on the health and working capacity of employees. The second part describes the risk analysis methods applied in the study. The third part summarizes and presents the results obtained and analyses them. The results of the study allow to conclude that workers in pharmaceutical laboratories are exposed to chemical, ergonomic and psycho-emotional risks for most of the working day. In the fourth part, the identified risks are analysed, and preventive measures are developed to reduce them. The methods used are Finnish 5-point matrix, K-1 matrix, the noise matrix, the lighting matrix, Austrian method, and the method of British Royal Society of Chemistry QEC, SGR (A and C), NIOSH lifting equation, psychological climate at work, work capability index, and an employee questionnaire.
Work environment risks in pharmaceutical laboratories, safety and preventive measures
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; farmācijas laboratorija; darba vides riski; ķīmiskie riski; preventīvie un aizsardzības pasākumi