Jūrmalas pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu pieredze ar kompetencēs balstīto pieeju mācību saturā - Zukule, Sintija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Jūrmalas pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu pieredze ar kompetencēs balstīto pieeju mācību saturā.” Darba mērķis bija izpētīt Jūrmalas pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu pieredzi ieviešot kompetencēs balstīto pieeju mācību saturā. Darba teorētisko ietvaru veido E. Huserla, A. Šuca un M. Heidegera fenomenoloģijas idejas, kuru pamatā ir indivīda pieredzes pētīšana. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi un atbildētu uz pētnieciskajiem jautājumiem, tika veiktas daļēji strukturētas intervijas ar Jūrmalas pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem. Empīriskā pētījuma rezultātā tika secināts, ka projekts Skola2030 jeb kompetencēs balstītā pieeja mācību saturā nav ieviesusi tematiskas izmaiņas mācību saturā, izmaiņas tiek veiktas ar mācīšanas pieeju. Galvenie šķēršļi un grūtības, kas atspoguļojas pedagogu pieredzē, ieviešot jauno mācību pieeju, ir saistāmi ar metodisko un praktisko materiālu trūkumu, tehniskā nodrošinājumu trūkumu mācību telpās, kā arī privāto līdzekļu ieguldīšanu darba vajadzībām. Jūrmalas pirmsskolu pedagogu pieredzē vispozitīvāk atspoguļojas sadarbība ar kolēģiem, kuru atbalsts visvairāk palīdzēja pielāgot darbu atbilstoši kompetencēs balstītajai pieejai mācību saturā.

The topic of the bachelor thesis is " Experience of pedagogues of Jurmala pre-school education institutions with competence-based approach in teaching content." The aim of the thesis was to study the experience of teachers of pre-school educational institutions in Jurmala in implementing the competences-based approach in teaching content. The theoretical framework of the thesis consists of the phenomenological ideas of E. Husserl, A. Schutz, and M. Heidegger, which are based on the study of individual experience. To achieve the aim and answer the research questions, semi-structured interviews were conducted with pre-school teachers in Jurmala. The empirical research concluded that the Skola2030 project, or the competency-based approach in teaching content, has not introduced thematic changes in teaching content, but changed the teaching approach. The main obstacles and difficulties reflected in the teachers' experience of implementing the new teaching approach are related to the lack of methodological and practical materials, the lack of technical support in classrooms, and the need of private investment related to work. The most positive aspects of the experience of pre-school teachers in Jurmala are the cooperation with colleagues, whose support was most helpful in adapting the work to the competency-based approach in teaching content.
Experience of pedagogues of Jurmala pre-school education institutions with the competence-based approach in teaching content
Keywords: Socioloģija; pieredze; fenomenoloģija; kompetencēs balstītā pieeja; Skola2030; pedagogs