Personības pamatiezīmju un pašefektivitātes saistība ar psiholoģiskās aizsardzības mehānismiem - Jeršovs, Ēriks (Latvijas Universitāte, 2012)
Dotā pētījuma mērķis bija izpētīt kāda saistība pastāv starp psiholoģiskās aizsardzības mehānismiem un personības pamatiezīmēm. Tika izvirzītas hipotēzes, ka starp nenobrieduša (un neirotiska) rakstura aizsardzības mehānismiem un augstiem neirotisma rādītājiem pastāv sakarības. Kā arī tika izvirzīta hipotēze par iespējamām dzimumatšķirībām aizsardzības mehānismu pielietošanas procesā. Bez augstāk minētiem pētījuma jautājumiem, bija izlemts noskaidrot vai pašefektivitāte ir saistīta ar psiholoģiskās aizsardzības mehānismiem (vai pastāv dzimumatšķirības šajā jautājumā), kā arī papildjautājums – ar ko aizsardzības mehānismiem ciešāka saikne – ar pašefektivitāti vai ar personības pamatiezīmēm. Pētījumā piedalījās 105 dalībnieki ar vidējo vecumu 21 gads (vecuma diapazons variēja no 18 līdz 33 gadiem), izlase sastāvēja no 64 sievietēm un 41 vīrieša. Visi respondenti bija augstskolu studenti. Instrumentārijs sastāvēja no trim metodēm: Vispārējās pašefektivitātes skala; Lielā Piecinieka aptauja; Plutčika dzīves stilu indekss. Pētījumā iegūtie rezultāti apstiprināja hipotēzi, ka augsti neirotisma rādītāji ir saistīti ar neadaptīvās aizsardzības pielietošanu, kā arī trijos aizsardzības mehānismos (izstumšana, regresija un reakciju veidošana) tika fiksētas statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības. Tika atklāts, ka pašefektivitāte korelē ar noliegšanu, regresiju un projekciju, bet tikai sieviešu grupā. Varēja secināt, ka personības pamatiezīmes ar aizsardzības mehānismiem ir saistītas ciešāk nekā pašefektivitāte. Tā kā savā ziņā veiktais pētījums ir inovatīvs, daži rezultāti nesaskan ar iepriekšējo pētījumu atziņām, taču uz to var skatīties gan kā uz pētījuma stipro, gan vājo pusi. Rezultāti arī liecina, ka ar aizsardzības mehānismiem ir saistītas visas personības pamatiezīmes. Atslēgas vārdi: Aizsardzības mehānismi; personības pamatiezīmes; lielais piecinieks; pašefektivitāte.

The aim of present study was to explore a relationship between psychological defense mechanisms and the personality traits of Big Five inventory. The hypothesis was that there are relationships between the immature (and neurotic) defenses and high neuroticism scale results. Also, in study was hypothesis that there are gender differences in defense mechanism use for men and women. Apart from the above research questions, it was decided to ascertain whether self-efficacy is associated with psychological defense mechanisms, and if this question can be answered in the affirmative, then there is need to answer an additional question – whether the defense mechanisms more closely connected with self-efficacy or with the personality traits. The study included 105 participants with a mean age of 21 years (age range varied from 18 to 33 years), the sample consisted of 64 women and 41 men. All respondents were university students. All the study consisted of three methods: General Self-efficacy scale; Big Five inventory; Plutchik Life Style Index. The results confirmed the hypothesis that high neuroticism level related to non-adaptive defense use. Also at the three defense mechanisms (repression, regression and reaction formation) were recorded statistically significant gender differences. It was found that self-efficacy correlate with denial, regression and projection, but only in the women's group. Results showed that personality traits are more closely related to the defense mechanisms than self-efficacy. Because in a sense this was an innovative study, some findings are not consistent with previous research findings, but it can be viewed both as to study’s strong and weak side. The results also suggest that the defense mechanisms are related to all Big Five personality traits. Key words: Defense mechanisms; personality traits; Big Five; self-efficacy.
Big Five personality traits, self-efficacy and defense mechanisms
Keywords: Psiholoģija