Vecuma makulas deģenerācijas riska faktori - Pimenova, Anna (Latvijas Universitāte, 2020)
Ievads. Vecuma makulas deģenerācija (VMD) ir vadošais iemesls neatgriezeniskam redzes zudumam attīstītajās valstīs. Attīstoties eksudatīvai VMD formai un ģeogrāfiskai atrofijai, rodas nopietna redzes pavājināšanās līdz pat redzes zudumam. Sakarā ar to, ka VMD ir neizārstējama slimība ir svarīgi zināt kādi riska faktori veicina šīs slimības parādīšanos un progresiju, lai, pēc iespējas, palēninātu tās attīstību un novērstu sekojošu redzes zudumu. Diplomdarbā tika pētīti iedzimtības un vides riska faktori, kas potenciāli ietekmē vecuma makulas deģenerācijas smaguma formu. Darba mērķis: Izpētīt potenciālo riska faktoru ietekmi uz vecuma makulas deģenerācijas attīstību. Materiāli un metodes. Pētījumā tika iekļauts 51 pacients, kas slimo ar dažādas formas VMD. No pacienta aizpildītās aptaujas tika iegūta informācija par pacienta vecumu, dzimumu, oftalmoloģisko ģimenes anamnēzi, profesiju, smēķēšanas ieradumu, un blakusslimībām. No slimības vēstures iegūti dati par refrakciju un diagnozes uzstādīšanas gadu. Ar optiskās koherentās tomogrāfijas (OCT) izmeklēšanas metodi un fundus kameru tika noteikta pacienta VMD forma uz doto brīdi, kā arī ar fundus kameru tika fotografēta acs varavīksnene un konstatēta tās pigmenta krāsa. Dati tika analizēti ar SPSS 22,0 versijas programmu. Rezultāti. Vidējais pacientu vecums ir 74,7 ± 9,8 gadi. Pētījumā piedalījās 15 vīrieši (29,4 %) un 36 sievietes (70,6 %). 18 % pacientu ir sausa VMD forma, 47 % - mitra un 35 % pacientu atrofiska VMD forma. Starp varavīksnenes pigmenta krāsu un VMD formu Pīrsona hī kvadrāta testā statistiski ticama asociācija netiek konstatēta (Pχ = 0,42), bet apskatot datus procentuālā sadalījumā var novērot gaišas varavīksnenes pigmenta krāsas prevalenci visās VMD formās. Starp pārmantotību un VMD formu netiek konstatēta statistiski ticama asociācija (Pχ > 0,05). Starp zilās gaismas ekspozīciju un VMD formu netiek konstatēta statistiski ticama asociācija (Pχ > 0,05). Smēķēšana netiek asociēta ar VMD formu (Pχ > 0,05). Netiek konstatēta asociācija starp cukura diabētu, hipertensiju, koronāru sirds slimību, supraventrikulāru aritmiju un VMD formu (Pχ > 0,05). Pēc iegūtajiem rezultātiem tika konstatēts, ka slimības ilgums statistiski korelē (Pr = 0,03, kas ir < 0,05) ar VMD formu. Secinājumi. Slimošanas ilgums ar vecuma makulas deģenerāciju statistiski ticami korelē ar tās formu. Starp varavīksnenes pigmenta krāsu, pārmantotību, smēķēšanu, zilās gaismas ekspozīciju, koronāru sirds slimību un VMD formu statistiski ticama asociācija netika konstatēta.

Introduction. Age-ralated macular degeneration (AMD) is a leading cause of irreversible vision loss in developed countries. With the development of an exudative form of AMD and geographical atrophy, severe visual impairment leads to vision loss. Due to AMD incurability, it is important to know what risk factors contribute to the onset and progression of the disease in order to slow down its progression as much as possible and prevent vision loss. In this diploma work genetic and enviromental risk factors, that potentially influence the severity of age-related macular degeneration were studied. Aim. To determine the impact of potential risk factors on the development of age-related macular degeneration. Materials and methods. The study included 51 patients with various forms of AMD. From the patient's completed questionnaire, information on the patient's age, gender, ophthalmological family history, occupation, smoking and comorbidities were obtained. Data on refraction and year of diagnosis were obtained from the medical history. The optical coherence tomography (OCT) examination and fundus camera were used to determine the patient's VMD form at the moment, as well as the fundus camera was used to photograph the iris of the eye. Data was analyzed with SPSS version 22.0. Results. The mean age of patients is 74.7 ± 9.8 years. The study involved 15 men (29.4 %) and 36 women (70.6 %). 18 % of patients have a dry form of AMD, 47 % have a wet form and 35 % have a geographical atrophy. In the Pearson chi-square test no statistically significant association was found between the iris pigment color and the AMD form (Pχ = 0.42). However, the prevalence of light iris pigment color can be observed in all forms of AMD. No statistically significant association was found between heredity and the form of AMD (Pχ > 0.05). No statistically significant association (Pχ > 0.05) was found between blue light exposure and AMD form. Smoking is not statistically associated with the AMD form (Pχ > 0.05). No association was found between diabetes mellitus, hypertension, coronary heart disease, supraventricular arrhythmia and AMD (Pχ > 0.05). According to the obtained results, it was found that the duration of the disease statistically correlate (Pr = 0.03, which is < 0.05) with the form of AMD. Conclusions. The duration of illness is statistically significantly correlated with its form. No statistically significant association was found between iris pigment color, heredity, smoking, blue light exposure, coronary heart disease and age-related macular degeneration form.
Age-related macular degeneration risk factors
Keywords: Medicīna; Vecuma makulas deģenerācija; Ģeogrāfiska atrofija; Riska faktori; Optiskā koherentā tomogrāfija (OCT)