Pampāļu dzirnavezezra ķīmiskā sastāva kvalitātes vērtējums - Spradze, Ieva (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba nosaukums ir „Pampāļu dzirnavezera ķīmiskā sastāva kvalitātes vērtējums”. Darba mērķis ir izpētīt, raksturot un novērtēt Pampāļu dzirnavezera ķīmisko stāvokli. Teorētiskajā daļā, izmantojot dažādus literatūras avotus, tiek apskatītas sekojošas tēmas: ezeru tipoloģija, dabas ūdeņu sastāvs, piesārņojuma veidi un to avoti, ūdeņu eitrofikācija un Pampāļu dzirnavezera un to sateces baseina raksturojums. Pētījumu daļā tiek sezonāli analizēts Pampāļu dzirnavezera ķīmiskais stāvoklis. Izmantojot kultūraugu mēslošanas plāna izstrādes metodiku tika aprēķināts, kādu daudzumu minerālu patērē konkrēts kultūraugs. Papildus tika aprēķināts, kāds minerālu daudzums nonāk augsnē dzirnavezera sateces baseina konkrētā lauksaimniecībā izmantojamajā teritorijā. Šie aprēķini tika veikti, lai noskaidrotu lauksaimniecībā izmantojamo zemju ietekmi uz Pampāļu dzirnavezeru. Atslēgas vārdi: Pampāļu dzirnavezers, ūdens piesārņojums, eitrofikācija, ķīmiskais stāvoklis, sezonālās izmaiņas.

The title of Bacherol thesis is „Chemical composition quality assessment in the Pampali millpond”. The aim of this work is to explore, describe and assess chemical state in the Pampali millpond. The theoretical part using a variety of literature, these subjects have been described: lake typology, natural water composition, types and sources of pollution, water eutrophication and Pampali millpond and its catchment area characteristics. In the analitical part had seasonally analyzed Pampali millpond chemical state. Using the methodology of crop fertilization development method plan the amount of mineral that each specific crop uses as well as the level of minerals that reach the soil in particular area within the millpond catchment have been calculated. These calculations were performed to determine the impact of agricultural lands to Pampali millpond. Key words: The Pampalu millpond, water pollution, eutrophication, chemical composition, seasonal changes.
Chemical composition quality assessment in the Pampalu millpond
Keywords: Vides zinātne