Relaksējošo redzes vingrinājumu ietekme uz acs akomodācijas mikrofluktuācijām - Puhova, Līga (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 40 lapaspusēm. Tas satur 32 attēlus, 2 tabulas, 7 pielikumus un atsauces uz 54 literatūras avotu. Darba mērķis bija novērtēt relaksējošo redzes vingrinājumu ietekmi uz akomodācijas mikrofluktuācijām. 12 dalībnieki (A grupa) bija kontrolgrupā, kas neveica relaksējošos redzes vingrinājumus, 30 dalībnieki (B grupa) veica relaksējošos redzes vingrinājumus manuāli un 15 dalībnieki (C grupa) veica relaksējošos redzes vingrinājumus ar EyeRoll ierīci. Akomodācijas mikrofluktuācijas tika novērtētas pirms un 4 nedēļas pēc relaksējošo redzes vingrinājumu veikšanas, izmantojot PowerRef 3 fotorefraktmetrijas iekārtu. Rezultāti parādīja, ka pēc relaksējošiem redzes vingrinājumiem akomodācijas mikrofluktuācijas nemainījās, bet samazinājās zemo frekvenču komponenšu mikrofluktuācijas tikai B grupas dalībniekiem.

The thesis is written in Latvian on 40 pages. It contains 32 figures, 2 tables, 7 appendices, and 54 references. The purpose of the thesis was to evaluate the effectiveness of vision relaxation exercises on accommodative microfluctuations. There were 57 participants: 12 participants (Group A) did not perform any relaxation exercises, 30 participants (Group B) did the relaxation exercises manualy and 15 participants (Group C) did relaxation exercises with EyeRoll device. Accommodation was evaluated with photofractometer PowerRef 3 before and four weeks after vision relaxation exercises. The results demonstrated that there are no changes in accommodative microfluctuations after vision relaxing exercises, but low frequency microfluctuation components decreased only in Group B. Keywords: vision relaxation exercises, accommodation, accommodative microfluctuation, PowerRef 3
Impact of Eye Relaxation Exercises on Accommodative Microfluctuations
Keywords: Klīniskā optometrija; relaksējošie redzes vingrinājumi; akomodācija; akomodācijas mikrofluktuācijas; PowerRef 3