Dolarizācija un tās ietekme uz pasaules ekonomiku - Muļivanova, Darija (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā "Dolarizācija un tās ietekme uz pasaules ekonomiku" ir pētītā ASV dolāra ietekme uz mūsdienu pasaules ekonomisko situāciju. Autora mērķis ir saistību analīze starp ASV dolāru un pasaules ekonomiku, it īpaši pievēršot uzmanību laika posmam sākot no 2007 gada, ņemot vērā ASV iekšējo ekonomisko situāciju un to ietekmi uz pasaules ekonomiku un pasaules ekonomisko krīzi. Pētījuma gaitā tika izdarīti secinājumi par ASV ietekmi uz citām valstīm un darīti priekšlikumi par pasaules valstu dedolarizācijas iespējām. Darba saturs ir izklāstīts četrās daļās. Pētījums sastāv no ievada, četrām pamatdaļām un secinājumiem. Darba pirmajā daļā tiek analizētas 20. gadsimta valūtas sistēmas, īpašu uzmanību pievēršot Bretonvudsas valūtas sistēmai un ASV dolāra hegemonijas pasaules ekonomikā aizsākumiem. Otrajā daļā ir aprakstīts pasaules valūtas tirgus un valūtas kursu piesaistīšanas mehānismi. Darba trešajā daļā ir izskatīta dolarizācijas būtība un ASV ieguvumi no valstu dolarizācijas. Darba ceturtajā daļā ir izdarīti secinājumi par ASV un to nacionālo valūtu ietekmi uz pasaules ekonomiku, kā arī ir izdarīti priekšlikumi. Autore balstīja savu pētījumu uz vēsturiskajiem faktiem, periodiskās literatūras un Starptautiskā Valūtas Fonda, ASV Federālas Rezerves, Eiropas Centrālas Bankas datiem. Atslēgvārdi: dolarizācija, dedolarizācija, rezervju valūta, emisijas ienākums (seigniorage)

In bachelor thesis “Dollarization and its influence on the world economy” is examined the influence of the USA dollar on the today's situation in the world's economy. The author goal is to analyze connection between the USA dollar and the world economy, in particular the influence of the domestic economic situation in the USA starting from 2007 on the world economy and the world economic crisis. The author findings suggest that USA influence other countries. The paper consists from four parts. In the first part is analyzed International Monetary Systems of the 20th century, especially noting the role of Bretton Woods system, when started hegemony of the USA dollar. In the second part are analyzed the global exchange rate system and currency pegging systems.. The third part is about dollarization and the USA profit from it. In the fourth part are made conjectures about the influence of the USA and USA dollar on the world economy. The author based research on historical facts, periodic literature and International Monetary Fund, the Federal Reserve and European Central Bank data/ Key words: dollarization, dedollarization, reserve currency, seigniorage.
Dollarization and it's influence on the world economy
Keywords: Ekonomika