Izlaušanās spēles skolēnu vārdu krājuma attīstībai angļu valodas stundās 5. klasē - Bedņika, Sņežana (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, kā izlaušanās spēles palīdz attīstīt vārdu krājumu angļu valodas stundās 5. klasē, ņemot vērā esošo izglītības standartu un nepieciešamību attīstīt ne tikai svešvalodas prasmes, bet arī caurviju prasmes. Lai izpētītu, kā izlaušanās spēles var veicināt skolēnu vārdu krājuma zināšanas, tika veikts gadījuma pētījums. Lai noskaidrotu skolēnu attieksmi pret vārdu krājuma apguvi un izlaušanās spēļu izmantošanu angļu valodas stundās, tika izmantota anketa. Četras angļu valodas stundas ar izlaušanās spēlēm tika novadītas, lai iepazīstinātu un praktizētu jauno leksiku. Skolēnu progresa novērtēšanai tika izmantoti pārbaudes darbi mācību procesa sākumā un beigās, kuros tika iekļauti apgūstamie vārdi. Pētījuma rezultāti liecina, ka izlaušanās spēles ir efektīva metode vārdu krājuma mācīšanai skolēniem, taču tās ir sarežģītas mācību procesa plānošanai un organizēšanai. Ņemot vērā iegūtos rezultātus, bakalaura darbs var būt noderīgs angļu valodas skolotājiem, kuri svešvalodu mācīšanā izmanto un iesaista spēles elementus.

The aim of the Bachelor’s Thesis is to explore how breakout games help to develop vocabulary in English lessons of Grade 5 in the context of current education curriculum and the need to develop not only foreign language skills but also transversal skills. A case study was carried out to research how breakout games can facilitate learners’ vocabulary knowledge in English. A questionnaire was used to explore students’ attitude toward vocabulary learning and the use of breakout games in English lessons. Four English lessons with breakout games were conducted to introduce and practise vocabulary. To assess students’ progress pre-test and post-test with the target vocabulary were used. The findings of research indicate that breakout games are effective method for teaching vocabulary to young learners but challenging in terms of planning and organisation of the learning process. Considering the gained results, the Bachelor’s Thesis can be useful for English language teachers who prefer gamified foreign language teaching.
Breakout Games to Develop Students' Vocabulary in English Lessons for Grade 5
Keywords: Izglītības zinātnes; vocabulary; gamification; breakout games; foreign language