5-6 gadus vecu bērnu runātprasmes sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē - Geduša, Inga (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autors: Inga Geduša Darba nosaukums: 5-6 gadus vecu bērnu runātprasmes sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē Darba zinātniskais vadītājs: docente, Dr.paed. Līga Āboltiņa Pētījuma mērķis: Teorētiski un praktiski pētīt 5-6 gadus vecu bērnu runātprasmes sekmēšanas iespējas. Pētījuma jautājums: Kā sekmējama5-6 gadus vecu bērnu runātprasme? Darba teorētiskajā daļā tika iepazītas un analizētas teorētiskās nostādnes par 5-6 gadus vecu bērnu runātprasmes sekmēšanu, noskaidrojot runātprasmes un runas būtību, tās skaidrojumu, runātprasmes raksturojumu pirmsskolas 3.posmā, kā arī 5-6 gadus vecu bērnu attīstības raksturojumu. Darba praktiskajā daļā tika veikta bērnu runas prasmju sākotnējā novērošana pēc izvirzītajiem kritērijiem, atlasītas metodes un aktivitātes šīs prasmes uzlabošanai, veikts atkārtotais vērojums un salīdzināti novērošanas rezultāti. Secināts, ka izmantojot dažādus runas vingrinājumus, situāciju analīzes, jautājumu-atbilžu metodi, lomu rotaļas, nepabeigto teikumu metodi, folkloras materiālus, bērnu runu ir iespējams sekmēt. Atslēgas vārdi: runa, runātprasme, jautājumi, atbildes, dialogs, sarunas, 5-6 gadus veci bērni. Darba apjoms: 41 lpp, 2 attēli, 4 tabulas, 55 literārie avoti, 9 pielikumi.

Autor of the work: Inga Geduša Job title: promoting the speaking skills of 5-6-year-old children in a preschool education institution Scientific leader of the work: docent, assistant professor Līga Āboltiņa League Source The purpose of the study: Theoretically and practically to studythe possibilities of promoting the speaking skills of 5-6 years old children. Research question: How to promote the speaking skills of 5-6 years old children? In the theoretical part of the work, the theoretical positions on promoting skills of 5-6-year old children were introduced and analyzed, clarifying the nature of speaking skills and speech, its explanation, the characteristics of speaking skills in the 3rd stage of preschool, as well as the characteristics of the development of 5-6 year old children. In the practical part of the work, the initial observation of children’s speech skills was carried out according to the set criteria, methods and activities were selected to improve the skill, repeated observation was carried out and the results of the observation were compared. It was concluded that using various speech exercises, situation analysis, question-answer methot, role-playing, incomplete sentence method,folklore materials, it is possible to promote children’s speech. Key words: speech, speaking skills, questions, answers, dialogue, conversations, 5-6 year old children. Work volume: 41 pages, 2 images, 4 tables, 55 literary sources, 9 appendices.
Promoting the speaking skills of 5-6-year-old children in a preschool educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; Runa; Runātprasme; Jautājumi; Atbildes; Dialogs