SIA ”AKVA” finanšu stāvokļa pilnveidošanas iespēju analīze - Marčenkovs, Pāvels (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “SIA ”AKVA” finanšu stāvokļa pilnveidošanas iespēju analīze”. Problēmas būtība: mazajiem pārtikas tirdzniecības uzņēmumam ir problēmas finanšu stāvoklī, jo uzņēmumam ir problēmas ar likviditāti, finanšu noturību, ar aktīvu finansēšanas proporciju, ar negatīvu pašu kapitālu un uzkrātiem zaudējumiem, ar bankrota stāvokli, jo uzņēmums nevar tikt galā ar zaudējumiem, kas bija uzkrāti iepriekš. Pētījuma mērķis ir izpētīt SIA ”AKVA” finanšu stāvokli 2021.-2024.gadā, lai izstrādātu priekšlikumus uzņēmumu finanšu stāvokļa pilnveidošanai. Iegūto rezultātu raksturojums: pētījuma laikā tika konstatēts, ka mazajam pārtikas tirdzniecības uzņēmumam SIA "AKVA" ir problēmas ar finansiālo stabilitāti, jo tā pašu kapitāls ir negatīvs, t.i., zaudējumi rodas katru gadu, pasīvā dominē kreditori, kas padara uzņēmumu atkarīgu no aizņemtā kapitāla, un visi aktīvi tiek finansēti ar īstermiņa kreditoru parādiem, kas ietekmē likviditātes samazināšanos, t.i., nav iespējams dzēst īstermiņa saistības, jo apgrozāmo līdzekļu struktūru galvenokārt veido krājumu atlikumi, t.i. nauda ir iesaldēta krājumos. Tādējādi mazam pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumam ir problēmas ar finansiālo ilgtspējību, jo, ja netiks mainīts produktu klāsts ar augstāku pievienoto vērtību, uzņēmums bankrotēs, kas tika apstiprināts arī pētījumā. Atslēgvārdi: finanšu analīze, finanšu rādītāji, horizontālā pārskata posteņu analīze, vertikālā pārskata posteņu analīze, finanšu koeficienti, likviditāte, finanšu noturība, bankrota varbūtības, rentabilitāte. Darba apjoms: darbs ir izklāstīts 63 lappusēs, darbā ir iekļauti 9 attēli, 24 tabulas, 18 pielikumi, 30 formulas, izmantoti 58 literatūras un citi avoti.

Bachelor's work theme “Analysis of opportunities for improving the financial position of SIA “AKVA”. The essence of the problem. The essence of the problem: small food retail companies have problems with their financial position, because the company has problems with liquidity, financial stability, asset financing ratio, negative equity and accumulated losses, and bankruptcy, because the company cannot cope with losses that were accumulated previously. The aim of the study is to examine the financial position of SIA “AKVA” in 2021-2024 in order to develop proposals for improving the financial position of the company. Description of the obtained results: During the study, it was found that the small food retail company SIA “AKVA” has problems with financial stability, because its equity is negative, i.e. losses occur every year, creditors dominate the liabilities, which makes the company dependent on borrowed capital, and all assets are financed with short-term creditors' debts, which affects the decrease in liquidity, i.e. it is impossible to repay short-term liabilities, because the structure of current assets is mainly made up of inventory balances, i.e. money is frozen in inventory. Thus, a small food retail company has problems with financial sustainability, because if the range of products with higher added value is not changed, the company will go bankrupt, which was also confirmed in the study. Keywords: financial analysis, financial indicators, horizontal statement item analysis, vertical statement item analysis, financial ratios, liquidity, financial stability, bankruptcy probabilities, profitability. Workload: The work is presented on 63 pages, the work includes 9 figures, 24 tables, 18 appendices, 30 formulas, 58 references and other sources.
Analysis of opportunities for improving the financial position of SIA “AKVA”
Keywords: Ekonomika; finanšu analīze; finanšu rādītāji; horizontālā pārskata posteņu analīze; vertikālā pārskata posteņu analīze; finanšu koeficienti