Dažādu Furjē transformācijas infrasarkanās spektroskopijas metožu salīdzinājums aitu vilnas spektru iegūšanai - Šakurovs, Edgars (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba mērķis - veikt dažādu FTIR metožu salīdzinājumu vilnas paraugu analīzei, lai noteiktu stabilāko un kvalitatīvāko metodi. Izmantojot dažādas FTIR metodes, iegūti vilnas kārsuma un Nujola pastas (vilnas kārsuma ar minerāleļļu) infrasarkanie spektri. Spektru apstrāde OPUS un Excel programmās ietvēra spektra reģiona izgriešanu, absorbcijas maksimumu datu noteikšanu un standartnoviržu aprēķinu. Salīdzināti standartnoviržu rezultāti dienām un vidējām vērtībām visām metodēm. Atklātas dažādu metožu specifiskās īpašības. Salīdzinājums akcentē katras metodes ierobežojumus un priekšrocības, ņemot vērā analīzes mērķus un prasības, lai atrastu optimālo metodi un paraugu sagatavošanas pieeju.

The aim of the study is to perform a comparison of various FTIR methods for the analysis of wool samples in order to determine the most stable and high-quality method. Wool fiber and Nujol mull samples (wool fiber with mineral oil) were subjected to FTIR spectroscopy using different methods. The spectral data were processed in OPUS and Excel software, including spectral region selection, identification of absorption peaks, and calculation of standard deviations. The results of standard deviations were compared between days and averaged across all methods. Specific characteristics of each method were identified. The comparison highlighted the limitations and advantages of each method, considering the analysis objectives and requirements, in order to determine the optimal method and sample preparation approach.
Comparison of various Fourier transform infrared spectroscopy techniques for acquisition of sheep wool spectra
Keywords: Bioloģija; FTIR Spektroskopija; FTIR Metodes; Vilnas paraugi; Infrasarkanie spektri; Paraugu sagatavošana