Egļu zaleņa biomasas atkritumu valorizācija, izmantojot hidrotermālu humifikāciju kā rīku sintētisku humusvielu ieguvei - Arbidans, Lauris (Latvijas Universitāte, 2025)
Egļu zaleņa biomasas atkritumu valorizācija, izmantojot hidrotermālu humifikāciju kā rīku sintētisku humusvielu ieguvei. Arbidans, L., zinātniskais vadītājs Dr. habil. ķīm. Kļaviņš, M., konsultants MSc. ķīm. Mežulis M. Maģistra darbs, 74 lappuses, 17 attēli, 11 tabulas, 72 literatūras avoti. Latviešu valodā. Maģistra ietvaros izpētīts hidrotermālās humifikācijas metodes praktiskais pielietojums biomasas atkritumu pārstrādē klimatneitralitātes kontekstā, aplūkots metodes darbības princips un veikta procesa optimizācija, izmantojot egļu zaleņa atkritumproduktu kā izejas biomasu. Noskaidrots, ka optimālākie hidrotermālās humifikācijas apstākļi sintētisku humusvielu ieguvei ir 185 °C un 14 h, izmantojot 0,65 M KOH, kā rezultātā iespējams iegūt 423 ± 83 mg oglekļa no 1 g izejas biomasas. Izpētīta sintēzes temperatūras un laika ietekme uz funkcionālo grupu un vispārējās struktūras veidošanos humīnskābēs. Izpētīts kādi blakusprodukti rodas sintēzes gaitā un kāda ir to strukturālā veidošanās.

Valorisation of spruce greenery biomass waste using hydrothermal humification as a tool for obtaining synthetic humic substances. Arbidans L, supervisor Dr. habil. Chem. Kļavinš M., consultant MSc. chem. Mežulis, M. Master’s thesis, 74 pages, 17 figures, 11 tables, 74 literature references, in Latvian. The Master’s thesis investigates the practical application of the hydrothermal humification method for biomass waste processing in the context of climate neutrality, discusses the working principle of the method and optimises the process using the waste product of spruce greenery as a biomass feedstock. The optimum conditions for hydrothermal humification for the production of synthetic humic substances were found to be 185 °C and 14 h using 0,65 M KOH, resulting in 423 ± 83 mg of carbon per 1 g of starting biomass. The effect of synthesis temperature and time on the formation of functional groups and general structure in humic acids was investigated. It has been studied what by-products are produced during the synthesis and what their structural formation are.
Valorisation of spruce greenery biomass waste using hydrothermal humification as a tool for obtaining synthetic humic substances
Keywords: Ķīmija; HTH; BIOMASAS ATKRITUMI; VALORIZĀCIJA; HIDROTERMĀLĀ HUMIFIKĀCIJA; HUMĪNSKĀBES