20. gadsimta 80. gadu beigu un 90. gadu sākuma latviešu īsproza postkoloniālās teorijas skatījumā - Zaķe, Iveta (Latvijas Universitāte, 2013)
Šī bakalaura darba mērķis ir pētīt identitātes konstrukciju 20. gadsimta 80. gadu beigu un 90. gadu sākuma latviešu īsprozā, par pamatu izmantojot postkoloniālo un stāstījuma teoriju. Stāstījuma teorijas aspektā īsprozā tiek analizēta fokusēšana, lai izgaismotu postkoloniālisma un Trešās atmodas idejas tajos. Postkoloniālisms aplūko, analizē kolonizācijas un koloniālās varas ietekmi uz pakļautās sabiedrības kultūras identitāti, sociālo, ekonomisko un politisko attīstību. Šis pētījums tiecas aptvert jaunas perspektīvas, kā literatūrteorētiskā plāksnē iespējams analizēt latviešu literatūru, lai saprastu un atklātu plašāku kontekstu. Bakalaura darba avoti ir 20. gadsimta 80. gadu vidus latviešu prozas debitantu – Andras Neiburgas, Rudītes Kalpiņas, Evas Rubenes, Gundegas Repšes un Aivara Tarvida – pirmie stāsti un stāstu krājumi. Atslēgas vārdi: literatūras teorija, Trešā atmoda, postkoloniālisms, stāstījuma teorija, fokusēšana, „jaunā viļņa” īsproza.

The aim of the particular bachelor paper is to explore the structure of identity in the Latvian short prose at the turn of the 1980s and 1990s using postcolonial and narrative theory as basis. Focalization is analysed in the stories from the viewpoint of narrative theory in order to reveal the ideas of postcolonialism and the Third Awakening reflected in the stories. Postcolonialism deals with the influence of colonisation and colonial power on the cultural identity, social, economic and political development of the occupied society. This research aims to encompass new perspectives how it is possible to analyse the Latvian literature within the scope of literary theory in order to understand and reveal a wider context. The first stories and story collections from the Latvian prose debutants’ of the mid-1990s Andra Neiburga, Rudīte Kalpiņa, Eva Rubene, Gundega Repše and Aivars Tarvids are the bachelor paper’s sources. Key words: literary theory, the Third Awakening, postcolo
The latvian Short Prose of the Late 1980s and Early 1990s Considered from the View of Postcolonial Theory
Keywords: Filoloģija