Pakārtojuma palīgteikumu lietojums laikrakstā The Irish Times - Trektere, Anete (Latvijas Universitāte, 2017)
Sintakse un pakārtojuma palīgteikumi ir pētīti dažādos diskursos, taču ir veikti tikai pāris pētījumi šajā jomā laikrakstā The Irish Times. Tāpēc šī pētījuma mērķis bija analizēt pakārtojuma palīgteikumu minētajā laikrakstā, noteikt to visbiežāk sastopamo atrašanās pozīciju teikumā un noskaidrot kādi pakārtojuma palīgteikumu veidi ir atrodami iepriekšminētajā laikrakstā. Šī pētījuma rezultāti atklāj, ka lielākajā daļā gadījumu pakārtojuma palīgteikumi atradās teikuma vidū vai beigās, taču tika atklāti tikai daži gadījumi, kad pakārtojuma palīgteikums atradās teikuma sākumā. Turklāt, vislielākais skaits piemēru finīta formā bija apzīmējoši, lai gan apstākļa pakārtojuma palīgteikumi finīta formā arī veidoja ievērojamu skaitu gadījumu. Mazākā skaitā piemēru tika atklāti nominālie pakārtojuma palīgteikumi finīta formā, bet korpuss neietvēra nevienu gadījumu ar salīdzinājuma pakārtojuma palīgteikumu finīta formā.

Syntax and subordinate clauses have been studied in various discourses; however, little has been done regarding the newspaper The Irish Times. Therefore, the aim of this research was to analyse the use subordinate clauses in the newspaper, determine their most common positions in a sentence and to find out what types of subordinate clauses appear in the articles of the previously mentioned newspaper. The results of this research reveal that in most of the cases subordinate clauses were either positioned medially or at the end of its superordinate clause; only a few instances of an initial subordinate clause were detected in the selected newspaper articles. In addition, the largest number of finite subordinate clauses were relative; however, adverbial finite clauses also accounted a significant number of instances. Finite nominal subordinate clauses were detected in less examples and the corpus did not contain any instances of finite comparative subordinate clauses.
Use of Subordinate Clauses in the Newspaper The Irish Times
Keywords: Valodniecība; pakārtojuma palīgteikumi; pakārtojuma palīgteikumu novietojums teikumā; pakārtojuma palīgteikumu veidi; The Irish Times; diskursa analīze