Uztura bagātinātāja imunitātes uzturēšanai izstrāde ar Pleurotus eryngii, Echinacea ekstraktiem un cinku sastāvā - Jegorova, Valērija (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs veltīts Latvijā audzētas karaliskās austersēnes Pleurotus eryngii ekstrakta izstrādei un izmantošanai uztura bagātinātāja sastāva izstrādei. Kombinētais uztura bagātinātājs satur arī Echinacea lapu un sakņu ekstraktu un cinka citrātu un paredzēts imunitātes uzturēšanai. P.eryngii ekstraktam, iegūtam ar liofilizācijas metodi, ir labākas kapsulēšanas īpašības un kombinācijā ar Echinacea ekstraktu un cinka citrātu veido stabilāku kompozīciju glabāšanas laikā nekā ar izmidzināšanas žāvēšanas metodi iegūtais P.eryngii sausais ekstrakts. Savukārt, izmidzināšanas žāvēšanas metode ļauj iegūt P.eryngii ekstraktu ātrāk, bet tas veido cietāku masu un maina krāsu, uzglabājot kopā ar citām uztura bagātinātāja sastāvdaļām.

The thesis is devoted to the development and use of an extract of the mushroom Pleurotus eryngii grown in Latvia in the formulation of a biologically active dietary supplement. The combined dietary supplement containing Echinacea leaf and root extract and zinc citrate is intended to support immunity. The aim of the work is to develop a dietary supplement in the form of a capsule containing an extract of the mushroom Pleurotus eryngii grown in Latvia, as well as other possible combinations with other ingredients such as Echinacea leaf and root extracts and zinc. The results show that the lyophilization extract of P. eryngii has better encapsulation properties and the combination with Echinacea leaf and root extract and encapsulated zinc citrate produces a more stable composition during storage than the spray-dried dry extract of P. eryngii. On the other hand, the spray-drying method produces P. eryngii extract more quickly, but it forms a harder mass and changes colour when stored with other ingredients of the dietary supplement.
Development of a dietary supplement for immunity support with Pleurotus eryngii, Echinacea extracts and zinc
Keywords: Farmācija; Pleurotus eryngii; Echinacea purpurea; cinks citrāts; uztura bagātinātājs; imunitātes uzturēšana