Alfa,omega-di(imidazol-1-il)alkāni - Skladova, Sanita (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā apkopotas alkilimidazolu sintēzes metodes, un sniegts ieskats to fizikālajās un ķīmiskajās īpašībās. Izstrādāta simetrisku alfa,omega-di(imidazol-1-il)alkānu – jauna veida kompleksveidotāju iegūšanas metode no imidazola vai imidazola anjona un alfa,omega-dihalogēnsavienojumiem. No iegūtajiem savienojumiem sintezēti jauni di(imidazol-1-il)alkilatvasinājumi. Darbā pētītas alfa,omega-di(imidazol-1-il)alkānu kompleksveidojošās īpašības ar metālu joniem. Veikta benzoīna oksidēšana, izmantojot jaunos kompleksonus kā katalizatorus. Iegūto savienojumu struktūra pierādīta ar 1H KMR un IS spektroskopijas palīdzību.

An overview about methods of synthesis, physical and chemical properties of alkylimidazoles are made in the work. Obtaining methods of alfa,omega-bis(imidazol-1-yl)alkanes - a new type complexation agents, have been elaborated from the imidazole or imidazole anion and alfa,omega-dihalogenealkanes. New bis(imidazol-1-yl)alkyl derivatives were synthesized from obtained compounds. Complex - forming properties of alfa,omega-bis(imidazol-1-yl)alkanes with metal ions have been investigated. Oxidation of benzoine was carried out using new complexons as catalysts. Structures of obtained compounds have been established by 1H NMR and IR spectroscopy.
α,ω-Di(imidazol-1-yl) alkanes
Keywords: Ķīmija