Bismuta selenīda nanovadu integrēšana nanoelektromehāniskos slēdžos un to raksturošana - Dzene, Elza (Latvijas Universitāte, 2022)
Bi2Se3 nanovadu integrēšana nanoelektromeāniskās ierīcēs un to raksturošana. Dzene E., zinātniskie vadītāji Mg. Phys. Jasulaņeca L. un Dr. Chem. Erts D. Bakalaura darbs, 37 lappuses, 39 attēli, 35 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Darbs veltīts Bi2Se3 nanovadu sakārtošanai uz metāla elektrodiem, atsevišķu nanovadu elektriskajai raksturošanai, kā arī NEM slēdžu izveidei un to darbības demonstrēšanai kriogēnās temperatūrās. Veikta nanovadu sintēze, suspensijas pagatavošana, elektrodu izgatavošana un nanovadu sakārtošana uz elektrodiem ar mērķi izveidot nanoelektromehāniskus slēdžus. Izveidotajam slēdzim demonstrēta elektromehāniska pārslēgšanās kriogēnās temperatūrās.

Integration of Bi2Se3 nanowires in nanoelectromechanical devices and their characterization. Dzene E., scientific supervisors Mg. Phys. Jasulaņeca L. and Dr. Chem. Erts D. Bachelor thesis, 37 pages, 39 pictures, 35 references, 1 annex. In Latvian. The work is dedicated to the transfer of Bi2Se3 nanowires on metal electrodes, the electrical characterization of individual nanowires, as well as the development of NEM switches and their operation at cryogenic temperatures. Synthesis of nanowires, preparation of nanowire suspension, fabrication of electrodes and arrangement of nanowires on electrodes with the aim to create nanoelectromechanical switches have been performed. The developed switch demonstrates electromechanical switching at cryogenic temperature.
Integration of bismuth selenide nanowires in nanoelectromechanical switches and their characterization
Keywords: Ķīmija; Bi2Se3; nanovadi; NEM; slēdži