Balstvakcinācijas pret Covid-19 rāmējumi portālu "LSM.lv", "Delfi.lv", "Jauns.lv" un "Tvnet.lv" publikācijās (2021. gada oktobris-2022. gada februāris) - Aišpure, Dženeta (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir balstvakcinācijas pret Covid-19 rāmējumi portālu ”LSM.lv”, ”Delfi.lv”, ”Jauns.lv” un ”Tvnet.lv” publikācijās (2021. gada oktobris–2022.gada februāris). Pētījuma problēma paredz, ka lai arī balstvakcinācija tiek uzskatīta par būtiskāko aizsardzības mehānismi pret smagu vai letālu saslimšanu ar Covid-19, iedzīvotāju aktivitāte balstvakcīnas saņemšanā nav ļoti augsta. Zema uzticība vakcinācijai tostarp saistīta ar dezinformāciju, turklāt mediji balstvakcinācijas nepieciešamību pasniedz atšķirīgi. Darba mērķis ir noskaidrot, ar kādu rāmējuma palīdzību tiek rāmēta balstvakcinācija pret Covid-19 izvēlēto portālu publikācijās laika posmā no 2021.gada oktobra līdz 2022.gada februārim un kāds ir iedzīvotāju viedoklis, informētība un nostāja par balstvakcināciju pret Covid-19. Teorijā apskatīta veselības komunikācija, kā arī mediju komunikācija un ētika, tāpat arī aplūkoti vakcinācijas un balstvakcinācijas pret Covid-19 procesi un rāmējumu pieeja. Metodoloģijā skatīta kontentanalīze, ziņu portālu publikāciju analīze un tiešsaistes aptauja. Pētījumā ietverta atlasīto ziņu mediju publikāciju rāmējumu analīze laika periodā no 2021.gada oktobra līdz 2022.gada februārim, tāpat aptaujas rezultātu analīze un arī rezultāti un secinājumi.

The aim of the bachelor’s thesis is Framings of Covid-19 vaccine booster shot in publications of web portals ”LSM.lv”, ”Delfi.lv”, ”Jauns.lv” and ”Tvnet.lv” (October 2021– February 2022). The research problem is that although booster vaccination is considered to be the most important defense against severe or fatal Covid-19 disease, the population is not very active in receiving the booster vaccine. Low confidence in vaccination is associated with, among other things, misinformation, and the media presents the need for revaccination differently. The aim of the study is to find out what kind of framings the vaccination against Covid-19 is framed in the publications of the selected portal in the period from October 2021 to February 2022 and what is the opinion, awareness and position of the population about the booster vaccionation against Covid-19. Theoretical part consists of health communication, media communication and ethics, as well as vaccination and primary vaccination against Covid-19 processes and the frame approach. Metodology consists of content analysis, analysis of news portal publications and an online survey. Research includes an analysis of selected frameworks for news media publications in the period from October 2021 to February 2022, as well as an analysis of the survey results and also the results and conclusions.
Framings of Covid-19 vaccine booster shot in publications of web portals "LSM.lv", "Delfi.lv", "Jauns.lv" and "Tvnet.lv" (October 2021- February 2022)
Keywords: Komunikācijas zinātne; Balstvakcinācija; Rāmējumi; Publikācijas; Informācija