Dabas tēli Annijas Proulksas romānā “Kuģu ziņas” - Makšima, Zane (Latvijas Universitāte, 2016)
Mūsdienās ar dabu saistīti temati ir kļuvuši plaši izplatīti un būtiski. Priekšstats par to, ka cilvēce nodara bojājumus dabai ir nozīmīgs, un veidi kā saglabāt dabu patstāvīgi tiek meklēti un pētīti. Pats fakts, ka šādas tēmas ir kļuvušas populāras laikā, kad urbanizācija, industrializācija un globalizācija kļūst arvien izplatītākas, ir pārsteidzošs. Stājoties pretī globalizācijai, cilvēce ir atcerējusies par dabas nozīmību un par to ka cilvēki un daba ir nenovēršami saistīti. Līdz ar to, šajā darbā tiek pētīti dabas tēli Annijas Proulksas stāstā Kuģu ziņas, jo tajā tiek aplūkoti iepriekšminētie temati. Šī darba hipotēze ir, ka dabas tēli savā būtībā ir cilvēku izgudrojums, kurš rodas cilvēku prātā. Tātad, dabas tēli atspoguļo cilvēku prātu, sajūtas, domas un būtību. Lai sasniegtu darba mērķi tika pielietotas teksta analīzes metode, vēsturiskā metode, kā arī ekokritikas un ekofeminisma metodes. Darba rezultāti atklāja, ka Ņūfaundlendas ainava iespaidoja galvenos tēlus un vietējo kopienu. Tā kā ainava bija skarba, tur dzīvojošajiem cilvēkiem bija jābūt stipriem un izturīgiem. Galvenais tēls Koils mainījās uz labo pusi līdz ko viņš pārvācās uz dzīvi Ņūfaundlendā; viņš atrada cerību un mājas. Noslēgumā, šī tēma varētu tikt turpināta analizējot citus Annijas Proulksas stāstus, lai nostiprinātu ideju par to, ka daba un cilvēki ir saistīti.

Nowadays the topics concerning nature have become widely-discussed and relevant. The idea that humanity is damaging nature is prominent, and ways of preserving nature are researched, and looked for. The fact that such topics have become popular in the modern times when urbanization, industrialization and globalization are spreading and becoming more wide-spread is surprising. By facing the threat of globalisation, humanity has once again remembered about the importance of nature, and the connection that humans inevitably share with it. Consequently, this paper analyzes the representation of image in Annie Proulx`s novel The Shipping News, because the aforementioned topics are discussed and revealed in the story. The hypothesis of this thesis is that the image of nature is essentially a human invention, born in the human mind. Meaning, that the image of nature also reflects the human mind, feelings, thoughts and being. The methodological approaches used to achieve the goal of this paper are close textual analysis, historical method, ecocriticism and ecofeminism approach. The results of the research revealed that the Newfoundland landscape influenced the main characters and the local community. Since the landscape was harsh, the people living there had to be strong and tenacious. The main character Quoyle changed for the better once he started living in Newfoundland; he found hope and home. In conclusions, this topic could be continued further by analyzing other novels of Annie Proulx to secure the idea that nature and humans are connected.
The Image of Nature in Annie Proulx’s Novel ‘The Shipping News’
Keywords: Valodniecība; Nature; Landscape; Regionalism; Globalisation