Ārvalstu tiešo investīciju struktūras prognozēšana Latvijas tautsaimniecībā - Āboliņš, Alvis (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba mērķis ir īstenot ārējo tiešo investīciju struktūras analīzi un prognozēšanu Latvijas tautsaimniecībā, un izstrādāt rekomendācijas Latvijas ārējo tiešo investīciju struktūras politikas pilnveidošanai. Darba pirmā nodaļa ir veltīta teorētisko aspektu apskatei. Autors analizē investīciju teorētiskos pamatojumus un izvērtē investīciju ietekmi uz ekonomisko izaugsmes procesu, kā arī izpēta investīciju klimata teorētiskos aspektus un to ietekmējošos faktorus. Tāpat darba autors izpēta investīciju prognozēšanas teorētiskos aspektus un modeļus. Darba otrajā nodaļā tiek veikts Latvijas ekonomikas situācijas raksturojums un analizētas Latvijas tautsaimniecības nozares. Tas ļauj veidot priekšstatu par nozaru attīstības tendencēm. Īpaša uzmanība tiek veltīta ārvalstu tiešo investīciju analīzei. Tāpat tiek apskatīts Pasaules Bankas biznesa vidi raksturojošais projekts „Doing business.” Darba trešajā nodaļā tiek analizēts LR Ekonomikas ministrijas un Eiropas Komisijas izteiktās prognozēs. Tiek veikta korelācijas analīze, kur par rezultatīvāko pazīmi tiek izraudzīts Latvijas tautsaimniecības nozaru devums IKP, bet par faktoriālo pazīmi – ārvalstu tiešo investīciju apjomi uzņēmumu pamatkapitālos. Ņemot vērā izvēlētās prognozes tiek izveidota prognoze ārvalstu tiešo investīciju struktūrai Latvijas tautsaimniecībā. Darba noslēgumā tiek formulēti secinājumi un izvirzīti priekšlikumi ārvalstu tiešo investīciju struktūrpolitikas pilnveidošanai Latvijā. Darbā veikto teorētisko un metodoloģisko analīžu ietvaros tiek izvērtētas dažādas ekonomiskās teorijas un veiktas atziņas par investīciju uzvedību un prognozēšanu, kā arī, to ietekmi uz ekonomisko izaugsmi. Tiek izvērtēti dažādi investīciju un investīciju vidi ietekmējošie faktori.

The purpose of the paper is to forecast foreign direct investment structure in Latvian economy, find key factors and problems affecting, and to provide suggestions for improvement of foreign direct investment policy in Latvia. The first section of the paper deals with related theory. Author analyzes the theoretical basis of investments, what impact they leave on economical growth and business environment, as well as factors that affect it. In addition – analysis of investment forecasting is done. The second section of the paper deals with report on current situation of Latvian economy and analysis of Latvian economic sectors, therefore assumptions about future tendencies can be made. Special attention is given to description of foreign direct investments and World Bank’s project „Doing Business” that describes business environment. The third section deals with analysis of forecasts made by Latvian Ministry of Economics and European Commission. The correlation is made, where the dependent variable is contribution to GDP growth by Latvian economic sectors, and the independent variable – amount of foreign direct investments in equity capital of enterprises. Considering gathered information, forecast about possible foreign direct investments in Latvian economy is made. The last section of the paper contains conclusions and proposals on how to improve forward direct investment policy in Latvian. Within the scope of theoretical and methodological analysis, the paper contains reviews of different economical theories regarding investment behaviour and forecasting, including investment impact on economical growth. The analysis of factors that affect investment and investment environment is made.
Foreign direct investition structure forecasting in Latvian economy
Keywords: Vadībzinātne