Vecāku attieksme un uzskati par bērnu vakcinēšanu Latvijā - Rumbiņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2018)
Vakcinācijas uzdevums ir radīt aizsargājošu imūno reakciju, tādējādi aizsargājot bērnus no nopietnām ar vakcīnu novēršamām slimībām un to komplikācijām. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot Latvijā dzīvojošo vecāku attieksmi un uzskatus par vakcīnām, vakcināciju un par savu bērnu vakcinēšanu. Darba veikšanā tika izmantota empīriskā pētījuma metode. Elektroniskas anketas aizpildīja Latvijā dzīvojošie bērnu vecāki. Datu analīzei tika izmantotas 376 aptaujas. Rezultātā tika secināts, ka diezgan liela daļa Latvijā dzīvojošo vecāku pilnībā nevakcinē vai tikai daļēji vakcinē savus bērnus. Vakcīnu nepieciešamības izpratne katram vecākam ir sava un lielā mērā tā tiek izveidota uzklausot pieejamo informāciju no medijiem, ārstiem, draugiem, paziņām, izlasot internetā u.c. avotiem. Bailes no vakcīnu blakus parādībām vai vakcīnu “kaitīgā sastāva” ir vieni no iemesliem, kādēļ vecāki atsakās no bērna vakcinēšanas.

The main purpose of vaccination is to produce a protective immune response, therefore protecting children from serious illnesses and complications of vaccine-preventable diseases. The goal of the Master’s Thesis is to find out the attitudes and beliefs of parents living in Latvia on vaccines, vaccination and the vaccination of their children. Empirical research method was used for the purpose of writing the thesis. Questionnaires were filled out by parents living in Latvia, 376 questionnaires were used for the purposes of data analysis. The conclusion is that quite a large proportion of parents living in Latvia do not vaccinate at all or only partially vaccinate their children. Each parent has their own understanding about necessity of vaccines and to a large extent it is created by obtaining information from media, doctors, friends, acquaintances and available sources on Internet and other. The fear of side effects of the vaccine or the "harmfulness of the vaccine" is one of the reasons why parents refuse to vaccinate their children.
Parental beliefs and attitudes towards children's vaccination in Latvia
Keywords: Farmācija; vakcinācija; vakcīnas; bērni; vecāki; attieksme