Sievietes Latvijas Republikas bruņotajos spēkos 21. gadsimtā: virsnieču karjeras iespējas - Jordane, Ieva (Latvijas Universitāte, 2009)
Šis bakalaura darbs ir veltīts tādas tēmas kā sieviešu lomas, vietas un karjeras iespējas Latvijas Republikas bruņotajos spēkos 21.gadsimtā izpētei. Darba gaitā tiek aplūkoti dažādi jautājumi, proti, gan Latvijas vēsturiskā pieredze par sieviešu dienestu bruņotajos spēkos, gan mūsdienu situācija bruņotajos spēkos, tajā skaitā arī esošo likumdošanu, rekrutēšanu un atlasi, apmācību iespējas, kā arī tiek dots neliels ieskats par sieviešu militārā dienesta iespējām NATO dalībvalstīs, tuvāk analizējot situāciju Čehijas Republikas bruņotajos spēkos. Tā kā šī bakalaura darba tēma ir „Sievietes Latvijas Republikas bruņotajos spēkos 21.gadsimtā: virsnieču karjeras iespējas”, tad tieši galvenā uzmanība tiek pievērsta sieviešu iespējām veiksmīgi veidot savu militāro karjeru tieši virsniecībā. Tiek aplūkotas dažādās studiju programmas, kas tiek piedāvātas LR Nacionālajā akadēmijā, un izstrādātie kritēriji, kurus nepieciešams izturēt, lai varētu uzsākt studijas kādā no izvēlētajām programmām. Analizējot kritērijus tiek pievērsta uzmanība tam, vai tiek nošķirtas dažādas prasības kandidātiem atkarībā no dzimuma piederības. Tiek gūts priekšstats par virsnieku karjeras veidošanos LR bruņotajos spēkos, pievēršot uzmanību tādam jautājumam kā - vai attiecībā uz sievietēm, tiek piemēroti kādi izņēmumi, vai pastāv kādi šķēršļi veiksmīgas virsnieku karjeras veidošanā. Tā kā šajā bakalaura darbā tiek pētītas sieviešu dienesta iespējas virsniecībā un augstākais, ko katrs karavīrs var sasniegt LR NBS ir ģenerālleitnanta dienesta pakāpe, tad šī bakalaura darba izvirzītā hipotēze ir saistīta ar sieviešu dienestu augstākajā virsniecībā, proti, „sievietes karjeras iespējas augstākajā virsniecībā LR bruņotajos spēkos ir ierobežotas.” Bakalaura darba gaitā izvirzītā hipotēze tiek pierādīta, pamatojoties uz ievāktajiem statistikas datiem gan par sieviešu skaitlisko sastāvu attiecīgajās virsnieku pakāpēs, gan par ieņemamajiem amatiem, gan par dienesta vietām, kā arī pamatojoties uz interviju un aptauju rezultātu apkopojumiem.

This bachelor is written about women’s role and carrier possibilities in the Latvian Armed Forces in 21st century. In this research we may have a look in different themes like – women in the Latvian Armed Forces in historical view, women in the Armed Forces both in Latvian Armed Forces, and in NATO member states, for example in the Czech Armed Forces. Because this research theme is “Women carrier possibilities in the Latvian Armed Forces in 21st century: officer carrier possibilities”, than main attention in this research is to question – is there any discrimination against to women if they wants to make an officers’ carrier in the Latvian Armed Forces. To get an answer on this question, in this research were considered different studies programs in National Defence Academy of Latvia, the tests what cadets should pass and also there were trying to find answers on question – is there any different demands for different sex – for females and males. This research hypothesis is “a women carrier possibility in flag officers rank is restricted in the Latvian Armed Forces.” Therefore in this research were considered women carrier possibilities in comparison with men carrier possibilities. Are there any rules which are referred only to women or only to men? How these different rules influence women carrier possibilities in the future? This research hypothesis been proved by statistical data, what contains the information about women officer ranks, holding offices and in which unites they mostly serve in the Latvian Armed Forces.
Women in Latvian Armed Forces in the 21th century: career possibilities of officers
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)