Stimula izmēra un darba attāluma ietekme uz acs akomodāciju - Segliņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 36 lapām. Tas satur 15 attēlus, 1 tabulu un 15 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Novērtēt acs akomodācijas izmaiņas, kas radušās pēc stimula izmēra un attāluma izmaiņām un salīdzināt to, kādas izmaiņas rodas acs akomodācijas sistēmā pēc redzes slodzes un pēc minimālas intensīvas fiziskās slodzes. Metodika: Pētījumā piedalījās 25 dalībnieki, vecumā no 18 – 25 gadiem. Pētījums tika veikts divās daļās. Pirmajā daļa tika novērtētas akomodācijas izmaiņas pēc dažādu Visus un darba attālumu izmantošanas. Otrajā daļā tika salīdzinātas tuvuma slodzes un fiziskās slodzes radītās izmaiņas acs akomodācijas sistēmā. Rezultāti un secinājumi: Pēc tuvuma slodzes stimulu aplūkošanas 25 cm un 33 cm attālumā ir novērojamas akomodācijas amplitūdas samazinājums. 40 cm attālumā akomodācijas amplitūdas nozīmīgs samazinājums pēc 30 min ilgas tuvuma slodzes novērojams tikai gadījumā, kad stimula izmērs ir V = 0.5. Izvēloties mazāku Visus, nozīmīgas izmaiņas netiek iegūtas. Fiziska slodze nerada nozīmīgas izmaiņas akomodācijas sistēmā salīdzinājumā ar tuvuma slodzes radītajām izmaiņām.

Masters work is written in Latvian on 27 pages. It contains 15 figures, 1 table and 23 references to literature. Aim: Evaluate impact of stimulus size and working distance on eye accommodation and compare what changes occur in the eye saccommodation system after visual load and minimal intense physical load. Methods: The study included 25 participants between the ages of 18 – 25 years. The study took place in two parts. The first part was estimated changes in accommodation after uze of various Visus and working distances. In the second part were compared visual load and physical load caused changes in the eye accommodation. Conclusions: After proximal visual load viewing in 25 cm and 33 cm distance amplitude of accommodation were reduced. In 40 cm working distance significant reduction in amplitude of accomodation after 30 min proximal visual load occours only when stimulus size is V = 0.5. Choosing a smaller Visus, major changes are not acquired. Physical load does not cause significant changes to accommodate the system compared to the proximal visual load caused changes.
Impact of stimulus size and working distance on eye accommodation
Keywords: Fizika; akomodācija; nogurums; stimula izmērs; darba attālums